LILLESAND/OSLO: — Bygget på Gaupemyr blir ferdig nå rundt årsskiftet. Men så har vi en periode med installasjoner av maskiner og utstyr. Så vår plan er å ha operativ drift på anlegget fra første uken i mai, sier driftsdirektør i Bakers AS Øystein Halvorsen.Da det i august i fjor ble kjent at Bakers skulle etablere seg i Lillesand, regnet man med at det nye bakeriet skulle være etablert ved årsskiftet 2005-2006. Halvorsen tar imidlertid forsinkelsen med ro.- De aller første planene sa vel at vi kanskje kunne ha drift på nyåret. Men veldig fort ble vi klar over at vi snakket om mai. Byggesøknaden har tatt sin tid, og det samme har anbudsprosessen. Vi ville heller gjøre dette ryddig og ordentlig enn å rushe det fram. For vi har ikke noe press, vi har anlegg i Kristiansand og Arendal hvor der er full drift. Og det blir det jo fram til vi åpner, uten noen stopp i produksjonen, sier han.Det er anselige dimensjoner over nybygget som nå har reist seg like ved Agdermat, i et område som skal bli Lillesands næringshage. Fasaden er hele 80 meter lang og gulvflaten på 4500 rutemeter. Det aller meste av bygget er i én etasje med ikke mindre enn sju meters takhøyde. Rundt 600 kvadratmeter med kontorarealer blir liggende i en messaninetasje.Det er nå totalt rundt 50 årsverk på de to bakeriene i Kristiansand og Arendal som legges ned. Etter flyttingen til Lillesand vil antall årsverk ligge på rundt 40.- Vi får ingen oppsigelser i forhold til dagens arbeidsstokk. Det har vært satset på naturlig avgang, og folk som har sluttet, har ikke blitt erstattet. Vi kjører nå med en del innleid arbeidskraft en periode, for vi vet jo at vi skal ned noe. Men alle som i dag har jobb i Arendal og Kristiansand, bortsett fra enkelte mindre deltidsstillinger, for eksempel lørdagshjelpere, vil få jobb videre, sier Halvorsen.- Hvordan er følelsene omkring det å flytte til Lillesand?- Det er nok delte meninger om det. Og det blir jo lengre kjørevei for en del av de ansatte. Men nå kommer det motorvei, så dette er ikke noen kjørevei som sådan. Ellers har vi også noen arbeidstakere som har kjøpt seg hus i Lillesand.- Hvorfor ble det Lillesand?- Det er sentralt på Agder. Når vi skal dekke begge fylkene, så har Lillesand en svært god strategisk beliggenhet.Bakers driver i dag i leide arealer både i Kristiansand og Arendal. Disse leiekontraktene er i ferd med å gå ut.- Utstyret i de nye lokalene blir en kombinasjon av gammelt og nytt. Vi har ting liggende på lager fra andre struktureringsprosesser. Nå blir det en mer rasjonell drift. Vi kan designe ting fra bunnen av, så vi får et anlegg som er mye mer tilpasset dagens krav.I størrelse blir anlegget i Lillesand blir midt på treet sammenlignet med Bakers øvrige produksjonssteder.- Vi vil ha god produksjonskapasitet. Det blir tre produksjonslinjer, for så vidt det samme på de to eksisterende anleggene, men kapasiteten blir en helt annen. Totalt sett vil vi vel kunne produsere bortimot 4500 brød i timen. Varene produseres om natten. Og med en slik kapasitet vil vi få oppstarten mye senere, slik at vi får ferskere produkter. Det blir fullt spekter av bakervarer.Bakers har rundt 200 kunder på Agder.