OSLO: For første gang tilbyr skattevesenet denne ekstraservicen til deg som får skatteoppgjør nå i juni. De ivrigste kunne sjekke allerede fra torsdag.

– Vi vet at mange er spent på ligningsresultatet. Derfor ønsker vi å yte denne ekstraservicen ved å gi de viktigste opplysningene så tidlig som mulig, sier skattedirektør Bjarne Hope. I år kan vi ikke tilby hele skatteoppgjøret på nett, men vi regner med å gjøre det neste år.

Skatteoppgjøret finner du ved å gå til skatteetaten.no. Logg deg på med personnummer og PIN-kode fra selvangivelsen.

– Ikke alle opplysningene fra skatteoppgjøret blir å finne på nettet, men du finner alminnelig inntekt, nettoformue, tilgodebeløp eller restskatt. Du får bare se dine egne opplysninger, ifølge Skatteetaten.

Selve skatteoppgjøret med alle opplysninger er først klart 24. juni, og vil kort tid etter være i posten til alle som får junioppgjør. De fleste som har penger til gode får dem i løpet av uke 26. Pengene kommer altså ikke tidligere selv om du får se oppgjøret ditt tidligere.

Vær oppmerksom på at tilgodebeløp kan bli brukt til å dekke blant annet skyldig skatt fra tidligere år, advarer etaten.

Ikke alle

Skattyterne oppfordres til eventuelt å vente med å kontakte ligningskontor eller skatteoppkreverkontor til du har fått skatteoppgjøret i posten. Det er ikke mulig å få framskyndet utbetalingen av tilgodebeløp.

Ikke alle får skatteoppgjør i juni. Du blir overført til høstoppgjøret dersom du har levert for sent, har fått utsettelse, har ektefelle eller partner som driver næringsvirksomhet, eller dersom selvangivelsen din krever mer kontroll.

Den nye tjenesten er åpen fra 16. juni til 6. juli. (©NTB)