LYNGDAL: — Flere hundre frivillige står klar til å ta imot både besøkende og utstillere. I år kan vi for første gang i Tingets historie også tilby fasiliteter som vannklosett i grendehuset, som er i ferd med å reise seg på tingplassen på Kollemo gård.

Det sier Olaf Harald Klungland, som også i år står i bresjen for Ting-komiteen.

— Vi har bidratt med 500.000 kroner til grendehuset mot å kunne disponere deler av bygget under Tinget, forteller Olaf Harald Klungland.

Lagene som står som arrangører av Tinget er det lokale saueavlslaget, bondelaget, musikkorpset Samklang, skytterlaget og idrettslagene Hægebostad IL og Eiken IL.

I tillegg til å være en viktig inntektskilde for arrangørlagene, er Tinget blitt hele kommunens festdager. Det går en historie om skoleelever i bygda, som av læreren ble bedt om å ramse opp årets høytider. Svaret lød «julen, påsken og Tinget».

Lange tradisjoner

Tinget i Hægebostad har tradisjoner helt tilbake til år 900. Den gang het det Vats ting. I nyere form er Tinget blitt arrangert siden krigens dager, først på den gamle Ting-plassen på selve Tingvatn, deretter på Helle og de siste tre årene på Kollemo gård. Det kommer besøkende fra Arendal i øst til Stavanger i vest for å handle, spise eller rett og slett bare treffe folk. Tradisjonen med livdyrauksjon holdes også i hevd, og arrangørene vil også prøve å få til en dyreutstilling. Det siste ikke minst av hensyn til barna, som ellers også er tilgodesett med tivoli.

Nærmere hundre utstillere er ventet til Tinget denne gangen. Blant dem er flere politiske partier som kanskje vil tjuvstarte høstens valgkamp. I år skal husflidsprodukter samles i en egen «kulturgate».

— Vi kunne fått enda flere utstillere, men har avvist noen. Personlig er jeg litt stolt over at vi nå har fått tilbake en smie og en sølvsmed, sier Olaf Harald Klungland.

Blant de som bidrar på scenen er Kevin Freeman med band og G. Thomas, Dry Conty, Helene og Enny Stulien Lauen og Ove Støylen med band. Søndag blir det for andre gang også en egen gudstjeneste på Tinget, der Frelsesarmeen deltar.

Flere nybygg

At dugnadsånden er stor i de indre bygder, skulle det nesten 500 kvadratmeter store grendehuset som nå reiser seg på Kollemo være et tydelig bevis på. Alt blir ikke ferdig til årets Ting, men her blir det både storkjøkken, toalettanlegg, en gedigen festsal og rom som kan bli innredet som aktivitetsrom for ungdom.

En grillhytte skal også stå klar til årets Ting. Her skal det tilberedes kjøtt i store mengder. På menyen ellers vil besøkende kunne finne alt fra tradisjonsmat som rømmegraut, komper og vafler, til pizza og baguetter.

torbjorn.witzoe@fedrelandsvennen.no