ARENDAL: – Det var under noen tvil, men vi konkluderte med at det var greit at han kom hjem, forklarte konsulent Knut Hagen i barnevernstjenesten i Arendal i Aust-Agder tingrett torsdag.

– Vi ble oppringt fra avdelingsoverlege Helge Michalsen fra barneavdelingen som sa de hadde fått inn et barn 15. november hvor de mistenkte at de foresatte hadde påført skadene, forklarte Hagen.

Barnevernet i Arendal og politiet fikk beskjed samtidig om skadene på barnet. Likevel kom den da tre måneder gamle gutten fredag 3. desember hjem på første helgepermisjon fra sykehuset etter innleggelsen med lårbensbrudd 15. november. Mandag 6. desember ble han skrevet ut.

– Vi gjorde det klart overfor barnets mor og hennes samboer at vi ville følge opp med ukentlige møter. Derfor hadde vi et nytt møte 9. desember hjemme. Da virket ting greit. Gutten var roligere, og de omtalte kneppelydene fra barnet var mindre. Han hadde ingen skader, sa Hagen.

Neste dag, fredag 10. desember, ble barnet brakt til sykehuset i Arendal via et legesenter. Det ble konstatert både ”shaking baby”-syndrom med blødninger i hjernen og øynene, mange ribbensbrudd og blåmerker i ansiktet.

Mor til den 25 år gamle barnemoren forklarte i retten torsdag at natten mellom 9. og 10. desember var det den tiltalte 20-åringen som tok seg av det gråtende barnet denne natten. Påtalemyndigheten mener at 20-åringen har skadet gutten livstruende denne natten.

Barnemoren tok barnet med til lege og sykehus, mens 20-åringen ble igjen hjemme for å sove ut. Barnemoren reagerte med sjokk da det ble konstatert omfattende skader på barnet. Da tiltalte kom, var hans reaksjon taushet, i følge barnevernet. Ingen hadde noen forklaring på hvordan skadene hadde oppstått.