En saksbehandler alene har myndighet til å avgjøre søknaden. Hvis det nye navnet ditt kan gi deg vesentlig ulempe, kan du få avslag, men loven sier det skal mye til før et navn avslås med henvisning til dette punktet.

Eventuelt avslag kan du anke til Fylkesmannen.

Det kan ikke velges guttenavn for jenter eller omvendt. Det tillates kun for personer som er i gang med en kjønnsskifteprosess.

Du får ikke lov til å ta navn som bare har èn bokstav eller et siffer. Trolig vil du også få avslag på ønsket om et stort antall fornavn eller mellomnavn. Loven sier derimot ikke hvor denne grensen skal gå.

Du kan også mye enklere enn tidligere ta det etternavnet du selv ønsker. Bare hvis det er færre enn 200 med samme etternavnet i Norge er det vernet. Da må du få godkjennelse av samtlige som har navnet. Tidligere var denne grensen 500 navn.

Du kan i utgangspunktet ikke ta, endre eller sløyfe navnet dit mer enn èn gang hvert tiende år. Har du derimot valgt et navn du angrer på, har du muligheten til å fjerne det før denne tiden. Men, du må da vente ti år igjen før du velger deg et nytt navn.

Du kan heller ikke gi dine barn (inntil 18 år) et navn som oppfattes som støtende. Da vil Folkeregisteret og eventuelt Fylkesmannen i neste instans nekte deg det.