KRISTIANSAND: — Hanna var jo på mange måter SVs bestemor, sier Torbjørn Urfjell.Han møtte henne sist under SVs landsmøte i Kristiansand i begynnelsen av april.

— Da fikk jeg mye tid med henne, og hun virket piggere enn på lenge. Hun var veldig tent over utviklingen i partiet. Derfor virker det nå nesten uvirkelig at hun er borte.

Slagferdig

— Hva har hun betydd for deg og din generasjon SV-ere?

— Jeg har hatt så utrolig respekt for Hanna. Og når jeg pratet med henne, opplevde jeg at hun fulgte veldig godt med på det vi drev på med. Og hun var alltid så slagferdig.

Urfjell sier Kvanmo var en som alle så opp til. Og at hun fra sitt hjem i Arendal ikke ble noen sjuende far i huset. Hun kom heller med gode råd når hun ble spurt.

— Jeg tror de to viktigste tingene jeg lærte av henne var å kalle en spade for en spade og å prioritere min aggresjon, sier Urfjell.

- Hun var dronningen

Tidligere SF-leder Stein Ørnhøi, som nå bor i Tvedestrand, mener Hanna Kvanmo var en av de mest betydelige politikerne i Norge etter krigen.

— Hun var jo dronningen. Det var hun som i virkeligheten bygde mye av grunnmuren for dagens SV. Hun var en kompromissløs talskvinne for utkantene, både de geografiske og sosiale, sier Ørnhøi.

Han understreker også de menneskelige kvalitetene han opplevde hos henne.

— Hun var en fantastisk person. Raus og frodig, sterk og stolt. Mot sine politiske motstandere kunne hun nok være hardhendt, men alltid rettferdig.

- Stort for henne

Også Ørnhøi trekker fram Kvanmos deltakelse på SV-landsmøtet i Kristiansand.

— Jeg var innom og hentet henne, og vi kjørte sammen til landsmøtet. Det var stort for henne da vi kom fram og Kristin (Halvorsen) og hele pressekorpset stod og ventet. Veldig stort. Nå ble dette hennes siste offentlige fremtreden, og dermed avsluttet hun sin politiske gjerning i Kristiansand.

— Hva har hun betydd for SV?

— Hun har fremdeles veldig stor betydning. Hun støttet Kristin 112% og fulgte med. Hanna hadde fortjent å oppleve et valg som fører oss inn i regjering, sier Ørnhøi.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no