Blant forslagene er at det opprettes et ungdomsråd som får rett til å ta opp saker i kommunestyret, og at det blir etablert et slags «ungdommens hus» sentralt i Myra.Kommunen må være villig til å bruke langt mer penger på ungdom, og la dem få anledning til å bestemme mer selv.

Det konkluderer et utvalg av godt voksne (men ikke så altfor gamle) politikere som nå legger fram en ungdomspolitisk handlingsplan. For to år siden vedtok kommunestyret at det skulle lages en slik plan.Ungdomsråd

Et konkret forslag er at det skal opprettes ungdomsråd, bestående av 10 medlemmer. Ungdomsrådet skal igjen ha et arbeidsutvalg på 4 medlemmer, og lederen her skal ha talerett i kommunestyret i saker som gjelder ungdom.

— Vi ønsker å få med de unge som aktive deltakere i den demokratiske prosessen. Ungdommen må ta ansvar for egen utvikling, sier Kjell Wedø, eks-ordføreren som nå brenner for å engasjere de unge i bygda.

Wedø har sammen med Eli Bjorvatten, Mai Lisbet Reine Urfjell, Kjell Asbjørn Straum og Øyvind Gryting sittet i utvalget som har utarbeidet en handlingsplan for ungdom.

Hvis kommunen oppretter et ungdomsråd skal det ikke bare ha uttalerett, det skal også ha myndighet til å avgjøre enkelte saker og tildelinger. De nevnte «voksen-politikerne» mener ungdomsrådet bør få disponere en pengepott i størrelsesorden 25.000 til 50.000 kroner.

Dette med ungdomsråd i kommunene er ikke noe nytt, og i Åmli er det akkurat valgt et slikt råd. Utvalget som foreslår dette på Vegårshei har ikke lagt noen retningslinjer for hvordan ungdomsrådet skal settes i sammen, men vil at kommuneadministrasjon skal dra det hele i gang.Flerbrukshus

Den ungdomspolitiske handlingsplanen for Vegårshei inneholder også virkelig storstilte planer om et flerbrukshus. Det skal helst inneholde både ballhall, svømmebasseng, bibliotek, en liten kafè og et rom som skal tjene som en «møteplass» for ungdom, f.eks. en ungdomsklubb. Utvalget kaller dette «ungdommens hus».

Så vil det vise seg om dette blir for mange ønsker på en gang...

— På kort sikt kan vi ikke se for oss et slikt flerbruksbygg, medgir Kjell Wedø.

Men utvalget mener altså det bør bygges noe i kombinasjon med en idrettshall, når den en gang blir bygd. Planer om idrettshall på Vegårshei forelå allerede på 80-tallet. Kommunepolitikerne fant imidlertid ut at de ikke hadde råd den gangen, men de siste årene er idrettshallen kommet med i kommunale planer igjen.

I forslaget til ny kommuneplan for idrett og friluftsliv er idrettshallen tenkt realisert i 2002.Mange innspill

De fem politikerne som har sittet i utvalget for ungdomspolitisk handlingsplan, synes det har vært et interessant arbeid, og er imponert over de mange innspill som er kommet på høringsrunden.

Ikke bare fra ungdommene selv, men et tyvetalls organisasjoner i kommunen, deriblant Vegårshei Pensjonistforening, har kommet med tilbakemeldinger. Pensjonistforeningen er positiv til en større satsing på ungdommen i bygda, og ser gjerne at det bevilges mer penger til Villheia Ungdomsklubb.Ikke så rosenrødt

Men utvalgsmedlemmene har i løpet av dette arbeidet også blitt klar over at ungdomsmiljøet på Vegårshei ikke er fullt så rosenrødt som mange har trodd. De fastslår at mange unge er på glid når det gjelder holdninger til rusgift, og stadig større grupper ungdommer faller utenfor det tilbudet frivillige organisasjoner gir. Derfor mener de det er viktig å stimulere tiltak som Villheia ungdomsklubb, som nylig har startet opp igjen.

Mai-Lisbet Reine Urfjell trekker fram at mange unge legger veldig vekt på å ha et uformelt treffsted. De er selvsagt glade for Villheia ungdomsklubb på Fjellheim annenhver lørdag, men de vil gjerne ha et åpent hus både onsdag, fredag og lørdagskveldene. Og skal man få det til må ungdommen få sitt eget lokale.Mer sammensveiset

Eli Bjorvatten synes det har skjedd en positiv utvikling i forholdet mellom de unge.

— Vegårshei-ungdommen går mye mer sammen enn før. Det er gjerne de samme ungdommene som går på Villheia som på nattkafè på Høgtun.

Men Eli Bjorvatten mener det er forskjeller mellom kjønnene når det gjelder å finne seg til rette i ei bygd som Vegårshei. Det er lettest for guttene som blir engasjert i jakt og friluftsliv.

— Jentene har mer interesser mot det urbane, og vil gjerne være mer anonyme enn det går an være her på Vegårshei, sier Eli Bjorvatten.

Hun mener mange unge - og særlig jenter - ønsker å flytte bort fra Vegårshei en periode. Men når de blir eldre og får barn vil de gjerne komme tilbake, for å gi barna den samme trygge oppveksten som de selv hadde.Tomterabatt for unge

Kjell Wedø nevner at forslaget til ungdomspolitisk handlingsplan har tatt med en del tiltak som kan stimulere unge familier til å bosette seg på Vegårshei.

Det dreier seg om rimeligere boligtomter for unge i etableringsfasen, bygging av hus med småleiligheter og tilrettelegging av mindre boligområder ved Vegår, Ubergsmoen og Eksjø. Utvalget mener til og med at kommunen bør vurdere et pendlertilskudd for unge mennesker som pendler til arbeid utenfor kommunegrensene.Øke kulturmidlene

Ellers mener utvalget at kulturmidlene bør økes, særlig til foreninger som driver ungdomsarbeid.

— Det organiserte foreningslivet vil fortsatt være ryggraden i ungdomsarbeidet, fastslår Kjell Wedø.

Den ungdomspolitiske handlingsplanen skal nå legges fram for kommunestyret. Kjell Wedø håper kommunestyret kan behandle planen i årets siste møte, den 19. desember.

«Vi tror ungdom vil engasjere seg mer hvis denne planen blir vedtatt», skriver Villheia ungdomsklubb i sin uttalelse.