LILLESAND: Et arbeidsutvalg foreslår å legge ned sesongslaktingen av sau og lam ved anlegget i Kvinesdal og slakte— og skjærelinjen i Lillesand. I realiteten betyr dette liten endring for de fast ansatte i Kvinesdal, men full nedlegging av avdelingen i Lillesand.

Det interne utvalget har fått rasjonaliseringsoppdraget fordi markedssituasjonen har endret seg de siste årene. Kunders krav til stadig rimeligere kjøttprodukter og en landbrukspolitikk som etterhvert krever større enheter er årsaker til at Gilde Agro nå ser på hvordan driften kan bli mer lønnsom og produktene billigere.

Klubbleder Frank Jensen i Lillesand er likevel optimist og håper det skal gå an å finne annen produksjon slik at iallfall en del av arbeidsplassene i Lillesand kan beholdes. Foredling av fisk er en nisje Jensen nevner.

Av de 90 ansatte i Lillesand er over 30 fra Lillesand. Resten er fra Arendal, Grimstad og Kristiansand, i stor grad ansatte som flyttet til nyanlegget i Lillesand i 1990 da Samslakteriets avdelinger i Arendal og Kristiansand ble lagt ned.

— Mange av de ansatte har uttrykt bekymring for hus og hjem etter at innstillingen fra arbeidsutvalget ble offentliggjort. Men jeg velger som sagt å se dette som en innstilling. Dette er ikke avgjort. De ansatte skal kjempe og det er nå kampen begynner, sier Jensen til Fædrelandsvennen.

Innen oktober må de ansatte komme med forslag til alternativ innstilling. Deretter skal konsernledelsen legge frem sin innstilling og styret i Norsk Kjøtt vil i april neste år fatte et endelig vedtak om hvordan konsernet skal spare 400-600 millioner kroner årlig de neste årene.

I innstillingen foreslåes det for øvrig en fusjon av Norsk Kjøtts datterselskaper Vestlandske Salgslag og Gilde Agro Fellesslakteri, som ved en fusjon vil få 29 prosent av sluttmarkedet fra Møre til Risør.