— Her er det erkjent at problemene har pågått over lang tid, men hva handler det konkret om? Kan dere ikke kommunisere med hverandre?

Kontrollutvalgets leder Jan Stubstad (H) hadde flere kritiske spørsmål til rådmannen om Arbeidstilsynets rapport. Stubstad t.v. er flankert av Alexander Etsy Jensen (t.h.), som er utvalgets sekretær. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Spørsmålet fra leder Jan Stubstad (H) var ett av flere til rådmannen, da han møtte kontrollutvalget for å svare på spørsmål i forbindelse med tilsynsrapporten om forholdene i administrasjonsavdelingen. — Vi må erkjenne at vi kunne gjort ting annerledes. Systemet har vært på plass, men vi har ikke utnyttet det fullt ut, sa rådmannen.

— Siden Arbeidstilsynet ikke har gått i dybden i hva problemene skyldes, pålegger det oss å finne ut av det. Her må vi være villig til å snu alle steiner og se på ting med nye øyne, sa Kim Høyer Holum til kontrollutvalget.

En rekke bekymringsmeldingerhar pekt på at avdelingen er preget av en fryktkultur, og nåværende og tidligere ansatte har lagt ansvaret på ledelsen.

I perioden januar 2011 til juni 2015 sluttet i alt 22 personer i avdelingen.

— Høy turnover er en tydelig indikasjon på at ting ikke er bra, påpekte Marianne Meiholt (Ap).

Opptatt av tidligere ansatte

Rådmannen viste til at det er forskjell på hvordan man håndterer situasjoner som er innenfor Arbeidsmiljøloven, og de som er utenfor. Det fikk kontrollutvalgets leder Jan Stubstad til å replisere:

- Det må ikke bli sånn at det viktigste er å avgjøre om sakene er innenfor eller utenfor i forhold til loven. Det viktigste må være å sette inn tiltak som reparerer den manglende tilliten til ledelsen, sa Stubstad.

Rådmann Kim Høyer Holum erkjente overfor kontrollutvalget at han ønsket de hadde kommet lenger i å finne ut av hva som er årsaken til det dårlige arbeidsmiljøet i kommunens administrasjonsavdeling. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Flere i uvalget var opptatt av om kommunen gjør noe for tidligere ansatte som har sluttet på grunn av arbeidsforholdene. Rådmannen avviste dette.— Det må være de som jobber her nå, som legger premissene, mente han.

Nestleder Peder Johan Pedersen (SV) holdt fast ved at man burde gjøre noe for å rette opp det tidligere ansatte er påført av skade, men at det måtte komme som et politisk initiativ.

Det som går igjen, er utryggheten de ansatte opplever.

- Ikke fått snøret i bånn

Pedersen hadde, i likhet med Jan Stubstad, merket seg episoden hvor ansatte ble bedt om å skrive under på en tillitserklæring for leder av administrasjonsavdelingen, men rådmannen ønsket ikke å kommentere konkrete hendelser.

Nærmest Peder Johan Pedersen (SV), som er nestleder i kontrollutvalget. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er alvorlig kritikk som kommer fram i rapporten, fremholdt Pedersen. - Det som går igjen, er utryggheten de ansatte opplever. Jeg har ennå ikke fått snøret i bånn på hva frykten konkret bunner i, sa Pedersen.

— Men det er en ganske sterk formulering i rapporten om at «Mer enn halvparten av de ansatte er utrygge på hvordan ytringer vil bli møtt, dersom de tar opp det de mener er utfordringer i arbeidsmiljøet eller kritikk», viste Pedersen til, og understreket:

— Det må være en kultur på alle nivå om at det er velkomment å ta opp ting og si i fra, understreket han.

Drøftet ikke med ansatte

Rådmannen opplyste at de har engasjert konsulentselskapet Agenda Kaupang, som kommunen har en rammeavtale med, til å foreta individuelle samtaler med ansatte.

Jan Stubstad ville vite om firmavalget var drøftet med tillitsvalgte.

- Agenda Kaupang var involvert i en omorganisering i 2013, og anbefalte innsparinger som indirekte kan være en del av problemet, anførte Stubstad.

— Vi drøftet det ikke på forhånd, men hadde en runde hvor de presenterte metoden de skulle jobbe etter. Da spurte vi om de ansatte hadde tillit til firmaet, og det hadde de, ifølge rådmannen.

Oppsummeringen etter konsulentselskapets individbaserte samtaler skal presenteres på møter for de ansatte tirsdag og onsdag denne uka.