Den 19. september avgjøres på mange måter hele det storslåtte Wagner-prosjektets videre fremtid. Da skal Terje Bogen i Sponsorservice fortelle styringsgruppa i «Wagner i friluft» om det finnes norske eller utenlandske selskaper som er villige til å spytte inn millionbeløp i opera-prosjektet.

De opprinnelige planene gikk ut på å fremføre Richard Wagners mest kjente opera i Sandvika neste sommer, men fordi det viste seg vanskelig å få finansieringsbiten på plass, ble tidspunktet forskjøvet ett år, til sommeren 2002. Må finne 5 millioner

Forprosjektet har lagt opp til en kostnadsramme på 10 millioner kroner for to oppsetninger. Av dette er det meningen at 3,5 millioner kroner skal komme fra billettinntekter, mens 1,5 millioner skal komme fra det offentlige. Resten, 5 millioner kroner, må private selskaper bidra med.

Siden november i fjor har Sponsorservice jobbet intenst med å finne mulige sponsorer, og om drøye to uker legges altså resultatene av det møysommelige arbeidet frem.

Etter det Tvedestrandsposten kjenner til, har flere internasjonale selskaper, blant annet tyske Siemens vært inne i bildet, men om Sponsorservice kan legge frem konkrete avtaler er uvisst. Tar avgjørelse

Etter at Sponsorservice har presentert resultatene av sitt arbeid, vil styringsgruppa for prosjektet avgjøre om planene skal settes ut i livet eller ikke.

Kultur— og miljøsjef Jan Kløvstad sier han ikke kjenner til innholdet i rapporten som Sponsorservice skal presentere. Han er sammen med blant andre ordfører Torleif Haugland, som var initiativtaker til operaplanene, samt operasjef Bjørn Simensen, svært spent på å høre de vurderingene Sponsorservice kommer med når det gjelder finansieringen.

Også i operamiljøet knytter det seg spenning til om «Den flyvende Hollender» blir satt opp eller ikke. Da operastjernene Terje Stensvold og Oddbjørn Tennfjord sommeren 1999 fremførte smakebiter fra Den flyvende Hollender i Sandvika, uttalte Stensvold blant annet:

— Om «Hollenderen» framføres her, i disse fantastiske omgivelsene, som dessuten er stedet der Wagner fikk inspirasjon til operaen, vil ringvirkningene forplante seg langt utenfor Tvedestrand. Oppsetningen vil være viktig for hele Norge.Penger avgjørende

Som kjent var det mangel på penger som gjorde at Richard Wagner i 1839 la ut på den dramatiske gjeldsflukten som midlertidig endte i Sandvika. Når det nå skal tas endelig avgjørelse om operaen skal oppføres i det omfang det her er snakk om, spiller penger igjen en viktig rolle.