Frivillig 2.jpg Foto: Torstein Øen

Erik Torjussen er rådgiver i A-larm, en organisasjon som jobber for rusmisbrukere og deres pårørende. De har vært involvert i en rekke prosjekter i Kristiansand.

I forslaget til budsjett får de ingen penger. Det samme gjelder en rekke andre lignende organisasjoner.

— Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så dette forslaget. Det er nasjonale føringer på at det skal være brukermedvirkning på alle arenaer. Og så tar de bort støtten vi har hatt. Jeg blir både skuffet og forbannet, sier Torjussen.

Ny ordning

Kristiansand bystyre har opprettet en ny tilskuddsordning for frivillige (se fakta). Resultatet er at langt flere enn tidligere har søkt.

Tre brukerorganisasjoner for rusavhengige får ingen støtte: A-larm, Wayback og Rio Restart (Rusmisbrukernes interesseorganisasjon).

Rio Restart driver et prosjekt for tidligere rusmisbrukere som er ferdige med behandling. De vil gjøre tilbudet permanent og hadde søkt om 1,8 millioner.

Heller ikke de fikk noe.

— Jeg synes det er synd at kommunen ikke ser at de sparer penger på dette. Hvis de ikke har et godt ettervern, sprekker tidligere rusmisbrukere når de kommer ut fra behandling. Vi har svært gode resultater med de som har vært innom her. 24 av 25 er fortsatt rusfrie, sier Bente Karlsen Røstad, prosjektleder og fagansvarlig for Rio Restart.

Mange søkere

Kristiansand kommune har fått søknader for til sammen 16 millioner etter at de forandret tilskuddsordningen. Samtidig har de kun 6,2 millioner å fordele.

Nå har kommunen prioritert de organisasjonene som før har vært faste poster i budsjettet.

— Det er veldig mange gode formål som har søkt, og vi kunne gjerne gitt til alle. Vi har prioritert de som har vært inne tidligere, i tillegg har vi klart å frigjøre midler til noen nye, sier Wenche Pedersen Delhi, helse og sosialdirektør i Kristiansand.

Det er opp til bystyret å ta den endelige beslutningen om hvem som skal få penger.

Slutter

A-larm er en av aktørene som driver møteplassen Energiverket. De driver også en egen ordning der representanter fra A-larm skal hjelpe tidligere rusmisbrukere tilbake til hverdagen.

I tillegg har Erik Torjussen deltatt i en rekke kommunale prosjekter. Han har blant annet deltatt i arbeidet med å bygge opp Jegersberg gård og vært med i et team som skal forbedre pasientforløpet innen rus og helse.

Dette arbeidet har han nå trukket seg fra.

— Kommunen forventer at vi skal være med i prosesser de har satt i gang og gjøre en innsats. Men vi som organisasjon får ingen form for kompensasjon for det vi holder på med. Derfor vil vi heller sette inn innsatsen andre steder, sier Erik Torjussen.

Legater

Organisasjonene som har fått avslag fra kommunen kan likevel søke på kommunens samlelegat der det fortsatt skal være mulig å få penger.

— Det forandrer svært lite. Det er hyggelig å få noen penger fra kommunen, men en slik ordning er ikke holdbar over tid. Vi er avhengige av en mer permanent ordning, sier Torjussen.

A-larm har tidligere fått rundt 100.000 i året gjennom legat-ordningen.