Holmen har to hytter, to bryggeanlegg og flere badeplasser. Foto: Meglerhuset Sædberg
Den 31 mål store Slåttholmen ligger 200 meter fra land vest for Lillesand sentrum. Rundt 130 meter unna ligger Skauerøya, en øy på 1200 mål som er eid av stat og kommune. Nå jobber kommunen for at også Slåttholmen skal sikres for allmennheten. Bildet er tatt fra Luntevika. Foto: Erlend Olsbu
Holmen har to hytter, to bryggeanlegg og flere badeplasser. Foto: Meglerhuset Sædberg

— Dette er en investering i fremtiden. Det er viktig at kommunen er offensiv overfor staten med å sikre seg lett tilgjengelig friområder i nærheten av sentrum. Holmen kan brukes av barnehager, speidere på overnatting, motorbåtklubben, padleklubben og mange andre, sier ordfører Arne Thomassen (H).

Neste uke vil trolig et enstemmig bystyre gi klarsignal til å gå videre med planene om å kjøpe den 31 mål store holmen i skjærgården utenfor Lillesand. Slåttholmen ble lagt ut for salg i sommer med en prisantydning på 12,5 millioner kroner. Politikerne håper staten vil bidra med halvparten.

— Får vi 50 prosent av staten, starter vi en prosess med Midt-Agder friluftsråd, Fylkesmannen, fylkeskommunen og næringslivet i Lillesand, sier Thomassen.

Slik håper kommunen å unngå at kommuneøkonomien belastes med flere store låneopptak.

Bred enighet

— Vi håper på en grei finansiering. Det er tverrpolitisk enighet om å sikre seg holmen, men vi må ta en helhetlig vurdering når vi får sluttsummen på bordet, sier gruppeleder i Høyre, Einar Holmer-Hoven.

— Har dere en smertegrense?

— Nei, det har vi ikke snakket om. Dersom staten bidrar med halvparten snakker vi om 6,5 millioner. Det ser jeg på som en øvre grense. Alt under dette må vi vurdere seriøst, sier Holmer-Hoven.

Søknaden om statlig tilskudd ligger nå på bordet til Miljøverndepartementet, som ledes av statsråd Tine Sundtoft fra Lillesand.

Kommunen søkte om midler allerede i fjor sommer, men det var da for sent til å bli vurdert i statsbudsjettet for 2013. Fylkesmann Øystein Djupedal anbefalte da sterkt at søknaden ble innvilget.

Tilgjengelig for alle

Lillesand motorbåtklubb, som tok initiativet til kjøpet, har sagt seg villige til å stå for driften.

— Vi skal sørge for at allmennheten får en fantastisk mulighet til å besøke skjærgården. Den skal bli tilgengelig for alle, med stier som er tilrettelagt for bevegelseshemmede, sier styreleder i motorbåtklubben, Svein Tore Aanonsen.

Arbeiderpartiets gruppeleder, Leif Vagle, mener kommunen må strekke seg langt.

— Vi må gjøre det vi kan. Det er ikke hver dag vi har mulighet å sikre oss en slik perle. I fremtiden kan den kanskje også bli tilknyttet fastlandet, sier Vagle.

Slåttholmen ble først lagt ut for salg for tre år siden. Da var prisantydningen på 17,5 millioner kroner. I juni ble eiendommen lagt ut for salg til redusert pris.

Ingen bud

— Vi har fått noen henvendelser, men ingen bud, sier eiendomsmegler Gustav J. Sædberg i Meglerhuset Sædberg.

Det er Sædberg som har fått oppdraget med å selge eiendommen av sameiet som eier Slåttholmen.

— Jeg vil kalle dette en sjelden perle. Det er ikke ofte det kommer hele holmer for salg. Når det nasjonalt har kommet ønske om å sikre seg eiendommer for allmennheten, må denne være ideell. Den ligger midt i byfjorden i Lillesand, har to hytter, to bryggeanlegg og flere badeplasser. Det er heller ingen naboer i nærheten, sier Sædberg.

— Tror du kommunenvil få konkurranse?

— Det kan jeg ikke svare på, men jeg mener den bør ha den prisen som er satt, sier Sædberg.