Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er fornøyd med mange av forslagene til Ap. Foto: Tone Sandberg

— Nå håper jeg inderlig at vårt opplegg kan gi Venstre og KrF nye argumenter. Vi har sett før at våre forslag legger føringer for forhandlingene i regjerings-konstellasjonen, for regjeringen er systematisk for sent ute med sine tiltak, sier Omland.

Fornøyde i KrF

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er fornøyd med mange av forslagene til Ap. Foto: Tone Sandberg

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier mye av det Ap kommer med er gjenkjennelig for KrF:

Det er svært viktig at vi ikke glemmer krisen i arbeidslivet nå fordi alt konsentreres om flyktningekrisen.

— Det er svært viktig at vi ikke glemmer krisen i arbeidslivet nå fordi alt konsentreres om flyktningekrisen. Mye fra Ap er veldig bra. Det vil vi selvsagt forsøke å utnytte i forhandlingene. Det er fint med drahjelp, sier Ropstad.

Mer om Aps budsjettforslag

KrFs budsjettkrav for Sørlandet

Kravene fra mellompartiene

Regjeringen skal sluttforhandle med samarbeidspartiene i helga om neste års statsbudsjett. Ap la fram sitt forslag fredag morgen. Arbeiderpartiet skriver at det er helt nødvendig med målrettede tiltak for å møte utfordringene på Sør- og Vestlandet.

Det er flere ting i vårt opplegg som vil få vesentlig positiv betydning for Sørlandet

— Det er flere ting i vårt opplegg som vil få vesentlig positiv betydning for Sørlandet, sier Omland.

Sørlandslab og gründerhjelp

Ap vil bevilge ti millioner til utstyr til Sørlandslaben. Partiet vil opprette et akseleratorfond på 250 millioner kroner, som så private skal fylle på med ytterligere 250 millioner kroner for å hjelpe gründere i oppstartfasen. Omland mener dette er et nasjonalt tiltak som i særlig grad vil hjelpe Agder.

Ap vil øke permitteringstiden fra 35 til 52 uker og gi mulighet til permittering ned i 40 prosent stilling. - Dette er veldig viktig for kompetansen på Sørlandet, sier Omland.

Ap bevilger også 200 millioner til regional utvikling. Sørlandet vil få rundt 15 millioner av disse.

Over en tredel av den nasjonale miljøteknologi-ordningen har gått til industri-bedrifter på Sørlandet. Ap vil bevilge en milliard over fire år til denne ordningen. Samtidig skal Enova-fondet opp i 100 milliarder kroner.

Lærlinger

— Vi øker også lærlingetilskuddet med 12.500 utover regjeringens forslag, oppretter 3000 studieplasser og 2000 tiltaksplasser. Samtidig øker vi med tre milliarder til kommunene i den krevende tid vi er inne i. Dette kan vi fordi vi ikke gir skattelette til de rikeste.

Omland kritiserer regjeringen for å være for generell i sin næringspolitikk. Han mener målretting er helt nødvendig. Ap ber regjeringen få opp farten og presse oljeselskapene til å plugge brønner. Det kan skape aktivitet riggmarkedet. Flere høyrefolk i landsdelen etterlyste dette i valgkampen.

— Et veldig viktig prosjekt, sier KrFs Ropstad.