Christoforos Schuff ville vise noe av elendigheten i flyktningleirer med en liten leir foran Stortinget. Foto: Patricio Silva

— Jeg synes det var kraftig reaksjon da politiet stilte opp med fire politibiler og minst åtte politifolk for å ta noen fredelige mennesker som satt i en ring og spilte gitar. Skulle tro det var andre ting å bruke ressursene på, sier Schuff.

Lagde flyktningleir

Sammen med flere andre som også har arbeidet med flyktninger i Europa satte Schuff søndag kveld opp to telt, la ut noen redningsvester og noen skilt. Det skulle være en «flyktningleir» på plenen foran Stortinget. Demonstrasjonen var også en protest mot regjeringens innstramning i asylpolitikken.

— Vi har sett elendigheten i Europa og ville vise litt hvordan det er, sier Schuff som bor i Songdalen og som er kjent på Sørlandet for sitt engasjement.

Den ortodokse presten har engasjert seg i humanitært arbeid både blant tiggere i Kristiansand og blant flyktninger ellers i Europa.

Schuff er priset for sitt arbeid:

Bøtelagt

Politiet karakteriserer demonstrasjonen som ulovlig, og ba demonstrantene om å fjerne seg. Demonstrantene hadde ikke varslet på forhånd.

— Vi mener demonstrasjonen er en del av ytringsfriheten. Alt var rolig. Vi hadde ikke høyttalere, men satt der helt fredelig, fremholder Schuff.

Da ikke alle demonstrantene ville følge politiets pålegg om å fjerne seg, ble de seks som satt igjen pågrepet og tatt med til politistasjonen. De ble satt på glattcelle men løslatt etter fire timer.

Her setter to politibetjenter Christoforos Schuff inn i politibilen. Deretter kjører de ham til politistasjonen og gir ham en bot på 9000 kroner. Foto: Patricio Silva

Ifølge Vårt Land fikk Schuff en bot på 9000 kroner. Den har han ikke vedtatt.

— Jeg har ikke vedgått noen straffskyld, sier presten. Han vedgår at de ante at dette ikke var lov.

— Men myndighetene bryter internasjonale konvensjoner, menneskerettighetene og barnekonvensjonen, hevder Schuff.

Dette demonstrerte Schuff mot:

Råd til å hjelpe

Schuff er opptatt av den store strømmen av flyktninger til Europa, og mener de som kommer blir behandlet dårlig.

— Den siste måneden har det endret seg kraftig. I Hellas blir alle arrestert og satt i interneringsleirer. I Calais er halve leiren som kalles «Jungelen» ryddet av franske myndigheter. Både der og andre steder lever folk i elendighet. Det verste er at mange barnefamilier lever under forferdelige forhold. Jeg mener Europa og Norge har både plass og ressurser til å hjelpe flere og gi dem et bedre liv. VI kan ikke sitte stille og se på slik elendighet, mener han.

Derfor ønsket han å demonstrere sammen med flere utenfor Stortinget.

— Det er en kritikk mot regjeringen. Det henger ikke på greip at de sier at norsk politikk skal bygges på «den kristne og humanistiske kulturarven», når asylpolitikken deres uttrykker det stikk motsatte, mener Schuff.

Christoforos Schuff ville vise noe av elendigheten i flyktningleirer med en liten leir foran Stortinget. Foto: Patricio Silva

Ikke søkt

Innsatsleder i Oslo politidistrikt, Gunhild Finne Nilsen, sier demonstrantene ble pågrepet fordi de ikke hadde søkt om tillatelse fra verken politiet eller grunneier.

— Vi ga dem et pålegg om å avslutte demonstrasjonen og vi ga dem en formell bortvisning, men de fulgte ikke våre pålegg. Derfor ble de kjørt i arresten, sier Nilsen til TV2.