KRISTIANSAND: — Vi må være ekstra varsomme med de sterke drikkene. I mine øyne er nok sprit mer en voksendrikk enn øl, sier Tor Utsogn, som sitter som leder av helse- og sosialutvalget i Kristiansand for Frp.

Han er dermed uenig i forslaget fra sin egen programkomité om at det skal være tillatt for 18-åringer å kjøpe sprit. Aldersgrensen er i dag 20 år.

— Nå er det slik at jeg gjerne vil lese programkomiteens forslag før jeg bestemmer meg for hva jeg kommer ti å stemme når årsmøtet samles, men det er viktig å tenke seg nøye om før vi eventuelt slipper 18-åringer til ved spritdisken, sier Utsogn.

Stemmerett = kjøperett

Utsogns holdning til spritspørsmålet står i kontrast til synet som ble presentert av Frps nestleder, Per Sandberg, i NRK fredag morgen.

– Har du stemmerett når du er 18 år, må samfunnet også ha tillit til at du kan omgås alkohol på en god måte, mener Per Sandberg.

Programkomiteen vil også at hver enkelt kommune skal få bestemme hvor lenge bar og puber skal få skjenke alkohol.

– Det er ikke så mye nytt i vår alkoholpolitikk, men vi er mer detaljerte fordi vi ser at reiselivet sliter med statlige reguleringer når det gjelder åpningstidene. Vi vil delegere mye av alkoholpolitikken til kommunene, sier Sandberg, som leder programkomiteen.

Bra med selvstyre

Frp i Kristiansand tapte voteringen da kommunen for noen år siden bestemte seg for å endre skjenkestopp fra 03.00 til 02.00. Da tidene var oppe til revidering i fjor stemte Frp for å opprettholde vedtaket om at skjenkingen skulle stenge 02.00. — I utgangspunktet mener jeg det er bra med lokalt selvstyre, også når det gjelder skjenketider. Vi har basert mye av åpningstidene våre på rapporter fra politiet om at tidligere skjenkestopp begrenser volden. Jeg kan ikke si at jeg er overbevist om at dette stemmer når jeg daglig leser politiloggen i Fædrelandsvennen, sier Utsogn.

Programforslaget sendes nå ut på høring i partiet.