FARSUND: — Både kliniske funn og obduksjon gjør at vi har mistanke om kattepest, sier veterinær Øyvind Berven (42) til Fædrelandsvennen.

Farsund Avis melder tirsdag at den avdøde katten Berven snakker om kan ha vært rammet av den svært smittsomme sykdommen kattepest. Dødeligheten er så høy som 95 prosent, og for drøyt fem år siden var Farsund og Vanse rammet av den reneste epidemien av kattepest.

Det er ingen grunn til panikk nå, og vi har ennå ikke fått bekreftet fra laboratoriet at den nylig avdøde katten på Borhaug var rammet av pest. Men jeg ber likevel alle katteiere være ekstra oppmerksomme, understreker Berven.

Anbefaler vaksine

Han anbefaler alle katteiere å vaksinere sitt kjæledyr mot pest, og sørge for at katten får en ny vaksine hvert tredje år. Dette er spesielt viktig dersom katten ikke er kastrert eller sterilisert.

— Sykdommen er veldig smittsom, og kan også spre seg til mink, rev og vaskebjørn. Men vi anbefaler ikke folk å holde katter innendørs for å unngå smitte, det vil være dyreplageri, poengterer Berven.

Vanlige symptomer på kattepest er slapphet, feber, liten matlyst, endret adferd og oppkast. Kattunger kan dø før symptomene vises. En smittet katt kan ikke kureres.

Hurtigtest hos veterinær

Berven ber katteeiere ta med en fersk avføringsprøve til en dyreklinikk dersom man har mistanke om at katten er syk. I hans klinikk VetBerven venter han på et nytt lager med en hurtigtest som kan påvise sykdommen i løpet av få minutter.

— Tilfeller med kattepest dukker opp fra tid til annen, og det er like trist hver gang. Her i Farsund har vi heldigvis en meget aktiv dyrebeskyttelse, og de har vært flinke til å teste hundrevis av villkatter for kattepest. De villkattene som har hatt sykdommen blir avlivet, de som er friske blir sterilisert eller kastrert - samt utstyrt med en mikrochip under huden og en tatovering i øret som viser at de er blitt sjekket. Dette tiltaket har bidratt til relativt få forekomster av denne meget smertefulle sykdommen, sier Berven.