— Det er ikke grunnlag for å si at sørlendingene er sykere enn andre. Det er likevel en kjensgjerning at et legemeldt sykefravær i Vest-Agder i gjennomsnitt varer i 48 dager, mens den i Oslo og Rogaland er helt nede i 30 dager. Årsaken til at aust- og vestegdene er sykemeldt så mye lengre er nok mange, men både leger, Nav, arbeidsgivere og arbeidstakere bør se hva de kan gjøre for å gjøre sykemeldingsperiodene kortere, sier fylkesdirektør Elisabeth Blørstad i Nav Vest-Agder.

sykefravær_fylkesvis.jpg

Hun viser til at det ofte er vanskelig for arbeidstakere som er sykemeldte i flere måneder å komme tilbake i arbeid og at veien til mer varige trygdeytelser da kan bli kort.

Skylder på legene

Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder mener legene på Sørlandet må svare på hvorfor arbeidstakere på Sørlandet, ifølge tidligere undersøkelser, sykemelder arbeidstakerne lengre enn andre steder i landet for nøyaktig samme skader eller sykdommer.

Styremedlem Anne Sissel Sørensen i Vest-Agder legeforening har inntrykk av at pasienter flest kvier seg for å la seg sykemelde, og tviler på at hennes kolleger i sør er mindre restriktive med å skrive ut sykemeldinger enn kolleger ellers i landet.

— Forhold som arbeidsgivers evne og vilje til å tilrettelegge spiller også inn på lengden av sykemeldingene. Det samme gjør ventelister for behandling. Både i Stavanger og Oslo er det flere private helsetilbud som bidrar til å få flere raskere tilbake i arbeid, sier hun.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Advarer

Seniorforsker Helge Røed i Agderforskning advarer mot å gjøre det langvarige sykefraværet i landsdelen til et moralsk spørsmål.

— Det er ikke snakk om dårlig arbeidsmoral. Det er ingen grunn til å misunne dem dette gjelder, da det verken er økonomisk eller på andre måter tilfredsstillende å gå langvarig sykemeldt. Jeg tror det høye og langvarige sykefraværet i stor grad skyldes strukturelle forhold i arbeidslivet i landsdelen.

— Det er ikke tilfeldig at Oslo og Rogaland har et lavt sykefravær og bare har halvparten så mange uføre som landsgjennomsnittet. Med et større og mer variert arbeidsmarked er det lettere å komme tilbake i arbeidslivet. Lokalt ser vi at sykefraværet er stort i Lindesnes og Mandal, der arbeidsmarkedet er mindre og mer ensidig enn for eksempel i Kristiansand, sier Helge Røed.

Les også:

Mangler forskning

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder sier det ikke finnes forskning som kan forklare avvikene i helse— og levevilkårene i landsdelen og den økte bruken av trygdeytelser og sykefravær.

— En hypotese går ut på at kvinner i landsdelen går relativt sent ut i arbeidslivet, og dermed får vansker med å følge opp kravene som blir stilt i moderne arbeidsliv kan spille inn. En annen forklaring kan være legene på Sørlandet sine holdninger til å skrive ut sykemeldinger, og det presset og forventninger de utsettes for av pasientene. Pasientenes tålegrense er en annen faktor, sier Hagestad.

Siri Mathiesen mener det høye sykefraværet i landsdelen først og fremst gjør seg gjeldende i helse- og sosial i offentlig sektor, og viser til at industrien har klar å halvere sykefraværet siden den første IA-avtalen ble inngått.

Les også: -

HR-direktør Magne Ivar Gjerde og hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk AS mottok IA-prisen på vegne av bedriften. Foto: Caroline Dalland

IA-pris til GlencoreGlencore Nikkelverk AS har fått ned sykefraværet fra 6,3 til 4,3 prosent på fem år.

Onsdag vant selskapet IA-prisen under Inkluderende Arbeidsliv-konferansen på Kilden. Glencore fikk prisen blant annet på grunn av deres fokus på alternativt arbeid og tilrettelegging for ansatte med helseplager. Fra 2009 er sykefraværet redusert fra 6,3 til 4,3 prosent i 2014. HR-direktør Magne Ivar Gjerde mener prisen viser at de ulike tiltakene de har implementert har virket.

— Vi har blant annet hatt fokus på individuell oppfølging, godt samarbeid internt i organisasjonen og med fagforeninger og alternativt arbeid. Ved alternativt arbeid gir vi ansatte som av ulike grunner ikke kan gjøre sin vanlige jobb, en tilrettelagt oppgave. En operatør som brekker foten kan for eksempel bli satt til kontorarbeid, sier Gjerde.

I tillegg gjennomføres en månedlig samling for bedriftens langtidssykemeldte.

— Bedriftshelsetjenesten, HR-avdelingen og de tillitsvalgte møter de sykemeldte for å informere dem, opprette en dialog og inkludere dem i tingenes tilstand. Dette skaper en verdifull tilhørighet som kan få dem raskere tilbake i jobb, sier hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug.

Gjerde mener også at forebyggende tiltak mot arbeidsskader, sosiale tiltak og et økt fokus på sikkerhet har bidratt til å redusere sykefraværet i Glencore.

Dagens andre IA-pris gikk til Sogndalen Kommune Barnehagene som har redusert sykefraværet sitt fra 10,1 % i 2009 til 6 % i 2014.