— Dette bygget forandrer hele sentrumsbildet, og vi må tilbake til byggingen av det gamle sentrumsbygget i 1971 for å finne noe av tilsvarende størrelse, sier ordfører Bjørn Ropstad til Fædrelandsvennen.

Han tror det bygget vil styrke Evjes posisjon som handelssenter.

— Forhåpentligvis fører dette også til at andre aktører ser muligheter her i Evje, sier han.

Leiligheter og butikker

Prosjektet er finansiert av eksterne investorer. Totalt består det av 1500 kvadratmeter parkeringsplasser og 2200 kvadratmeter næringsarealer. På toppen skal det bygges 24 leiligheter på totalt 2200 kvadratmeter.

— Dette endrer forholdene for Evje, med et urbant bygg som dette midt i de indre bygder, sier prosjektleder Rune Johnsen i totalentreprenøren Alliansebygg. Han forteller om stor interesse.

— Spesielt når det gjelder næringslokalene har etterspørselen vært stor. De ble utleid umiddelbart, omtrent før betongarbeidet var i gang. Kiwi flytter over i nye lokaler og blir den største matvarebutikken i Setesdal, sier Johnsen.

Nye lokaler får også gatekjøkkenet Tip Top. I tillegg finnes både Nille og et apotek. Butikkene åpnet i begynnelsen av juni.

Urbant miljø

Arbeidet med leilighetene er også godt i gang.

— De 10 første leilighetene er i ferd med å ferdigstilles. Seks av disse er allerede solgt. Hvis salget går som ventet, så kommer ytterligere fjorten, og vi går i gang med byggetrinn to. Dette blir et urbant område midt ute i de indre bygder, sier Rune Johnsen.

Arbeidet med å få bygget på plass har tatt over fem år. Ordføreren vedgår at det har tatt for lang tid å få prosjektet i havn.

— Det er mange årsaker til det. Vi har manglet reguleringsplaner, men det er desto mer gledelig når ting er på plass. Det har vært en utfordring å få helhetsbildet i sentrum bra, men med dette bygget har vi lagt et bra grunnlag, og at vi har fått til en bra løsning for alle parter. Det skal være trivelig for alle å ferdes og oppholde seg i området. Forhåpentligvis får vi en synergieffekt med både oppsving for handelen og bedre sentrumsmiljø, sier Bjørn Ropstad.

Ny sentrumsplan

Bygget er et ledd i den nye sentrumsplanen for Evje som er i ferd med å ta form.

— Planen ble gjennomgått på forrige kommunestyremøte. Den videre utviklingen er et spørsmål om økonomi, men kommunen har også sikret seg tomten bortenfor, hvor sparebanken i dag ligger. Dette området må utvikles og gi flere parkeringsplasser, sier Ropstad.

Ordføreren er opptatt av at det legges til rette for både myke og harde trafikanter.

— Evje er et krysningspunkt for mange mennesker. Med så mange tilreisende er vi avhengig av god framkommelighet med bil i bygda. Den skal styrkes, men vi legger også ting bedre til rette for folk som tar skal fra A til B, eller har med seg barnevogn. Folk kan sitte på fortauskanten og nyte livet. Det blir rett og slett hyggeligere å oppholde seg i Evje sentrum, sier Ropstad.