Totalt ble det beslaglagt 6 223 liter øl og vin første halvår i 2014. Første halvår i 2013 ble det beslaglagt 3 652 liter. For brennevin og alkohol over 60 prosent, er resultatet 589 liter, sammenlignet med 392 liter første halvår i fjor. Det viser halvårstallene fra Tollvesenet, som ble lagt fram i dag.

— Vi stoppet en trailer med 1200 liter allerede i januar, og har også hatt flere store beslag med tollbåtene. Flere trailere har også blitt stoppet. Det har vært mye i år, men dette er også ting som varierer fra år til år, sier kontorsjef i Tollvesenet region Sør, Helge Breilid, til Fædrelandsvennen.

Økning over hele landet

Alkoholbeslaget øker også på landsbasis. Totalt ble det gjort 230 flere alkoholbeslag sammenlignet med første halvår i fjor. Tollvesenet beslagla 63.000 flere liter alkohol sammenlignet med de seks første månedene i 2013, Totalt er økningen i alkoholbeslagene økning på rundt 23 prosent.

Frykter amfetamin-laboratorier

Helge Breilid understreker til Fædrelandsvennen at det er vanskelig å snakke om tydelige tendenser, men selv er han mest bekymret over smuglingen av amfetaminolje til Norge. Han peker tilbake til februar, da en 47 år gammel litauer kom med Superspeed og ble stoppet da han kjørte i land fra Superspeed. Da han ble tatt var han i besittelse av fem liter cannabis-olje. I et hulrom i baksetet av bilen lå syv innpakkede flasker. Fem av flaskene inneholdt amfetaminolje. Beslaget var det fjerde største i norgeshistorien.

— Det rekordbeslaget vi av amfetaminolje er det som bekymrer meg mest. Når slike mengder blir oppdaget på vei inn til Norge, kan det indikere at det finnes aktører her i landet som videreforedler amfetaminen, som laboratorier. I så fall er det veldig bekymringsfylt, sier Breilid.

— Oljen er hovedingrediens i amfetamin. Ferdig behandlet kan dette bli omtrent 20 kilo anfetamin. Og det er sterke saker, sier Breilid.

Mer valuta

Også i beslag av valutabeslagsgebyr er økningen betydelig.Dette dreier seg folk har hatt for store summer med seg i tollen. Alle beløpover 25.000 kroner skal deklareres av Tollvesenet. Dersom pengene ikke erdeklarert, ilegges et straffegebyr på 20 prosent. Hele beløpet blir beslaglagt,dersom tollerne mistenker at pengene stammer fra straffbare handlinger.

I Kristiansand ble det første halvår i år beslaglagt drøyt1,1 millioner kroner, mot 763403 kroner første halvår i fjor. Også pålandsbasis øker valutbeslagene Totalt ble det beslaglagt 28 millioner kroner.