— Mitt inntrykk er at det er litt friere nå enn før. Veldig mange dresser seg litt ned på 17. mai, sier Ivar Langenes, skaperen av klesmerket Bølger.

Han mener det er to klesalternativ på nasjonaldagen.

— Det ene er finstas med bunad, eller dress med slips, eller sløyfe og lommetørkle i brystlomma. Det andre er en litt mer fritidsvariant, med chinos, bomullsbukse, skjorte, v-halsgenser og dressjakke, sier Langenes.

En viss standard

Han har antrekket klart, og går for den siste varianten. Designeren fra Søgne ser fram til nasjonaldagen, og synes det er positivt at det meste er lov i klesveien.

— Nå er det nesten ikke noen retningslinjer, så lenge det er en viss standard. Man bør kle seg litt mer opp denne dagen. Det er en fin dag å utfolde seg, og vise farger, mener han.

Det er likevel noen ting man bør styre unna.

— Vær forsiktig med for spraglete klær, og neonfarger. Velg heller en trygg farge, som blå, hvit og rød, ironisk nok. Men ikke alle tre sammen. Det er lov å skille seg ut med noen friske farger og mønster. Men la det være på tilbehøret, som sløyfa eller lommetørkle, forklarer Langenes.

Ikke bunadspoliti

Mange gleder seg til å stase seg opp med bunad 17.mai. Her er også gamle retningslinjer i ferd med å viskes litt ut.

— Jeg vil si at bunaden er privat eie, man må selv bestemme. Vi er ikke noe bunadspoliti, og vil ikke være det heller. Men er man festkledd og har investert i et så flott festantrekk som bunad, så er det fint å velge tradisjonelt, sier Inger-Lise Grøto Torland, daglig leder ved Husfliden i Mandal.

Her får du ekspertens råd og tips når du skal kle deg med bunad:

Hodeplagg: - Historien forteller at dette gir status. I Vest-Agder har vi valk, en fellesbenevnelse for hodeplagg. Så er det vase til gifte, og rult til ugifte. Stativet er lavere og ikke så prydet til ugifte som til gifte. Utenpå vasen har du hodelin, et hvitt skaut. Tradisjonen var å bære den til kirkelige handlinger. I dag er det like mange som bruker hodeplagg uten skaut.

— Må man ha noe på hodet?

— Det er veldig flott, men ikke et krav vi stiller. Men vi ser at flere og flere viser interesse for hodeplagget.

Bunadsko: - I dag har man godt utvalg i bunadsko med spenne. Fra gammelt av har det vært enkle sko uten spenne. Snørestøvletten er igjen kommet i handel. Lenger tilbake har det vært knappesko. I Vest-Agder har vi en sølvspenne fra Åseral som man kan få kjøpt og byttet med den som er på.

— Må man ha bunadsko?

— Om man bruker en sort nøytral sko, må være opp til den som bærer bunaden. Men det blir akkurat som en festkjole eller smoking, man velger ikke joggesko.

Strømper: Det er forskjellig fra distrikt til distrikt. I Vest-Agder brukes det sorte til dame, hvite til herre. Damene har håndstrikket strømper, eller kjøpte i bomull, eller ull. I Aust-Agder har de rødt. Det bygger på historien og kildene.

— Man velger ikke nylonstrømper?

— Jeg tenker at hvis du har anskaffet en bunad, så ønsker du å kle deg slik som det skal være. Det blir rart å velge noe annet. Det er de som velger nylonstrømper, men det er ikke så behagelig. De fleste foretrekker bomull eller en annen tynn strømpe. Det skal være så tett at man ikke kan se huden gjennom. Om noen velger nylon, er det viktigste fargen.

Tilbehør: - Ofte er det slik at jenta får ei nål til dåpen, og det samme med arvesølv. Man har et forhold til det, og det har en affeksjonsverdi. Ellers er det naturlig å velge tradisjonssølv som hører til bunaden fra Vest-Agder.

— Silketørkle er ikke noe man må ha, men flere er blitt begeistret for dette. Før var det ofte en gave fra kjæresten som tok det med fra utlandet. Nå har man økonomi til både sølv og tørkle. Og så finnes det flere sjal, som for eksempel Wienersjal.

— Ut fra historisk syn er det regler for hvor søyla skal henge. Man begynner øverst med en halsknapp, så kommer ei lita halsnål, en sprode, så søyla.

— Velg passende ørepynt. Ulike leverandører har laget noen i sølv, men man kan også bruke noe man har fra før.

— Kan man bruke paraply?

— Det er opp til hver enkelt. Det finnes bunadparaply som har mønster inspirert av bunad. Selv ville jeg foretrukket en sort, det er bunaden som er i fokus.

— Sminke?

— Det er en personlig sak, og jeg har ikke noen make-up forslag til bunad. Men bunaden i seg selv er så fargerik og vakker, så det er noe man bør tenke på.

— Kniven er forbeholdt mannen. Det er ikke noe tradisjon for at kvinnen bærer kniv.

Jakke: - Det beste er å kle seg varmt innerst, med ullundertrøye. Når man har en så flott drakt som bunad, er det synd å skjule stasen med ei billig kåpe eller jakke. Selvfølgelig, er det ustabilt vær, kan man ha en gjennomsiktig regncape. Det hadde man ikke før i tiden, men den vil beskytte bunaden ved dårlig vær, samtidig som man får vist den fram.

Viktig etterarbeid

Dersom du er i tvil om hvordan du skal kle på deg bunaden med alt som er av tilbehør, har Husfllid-lederen noen råd:

— Bruk nettet, youtube, eller Facebooksiden vår. Der får du veiledning for hvordan du skal kle deg.

En bunad, inkludert sølv, koster fra 30 000 kroner. For å ta vare på den er det viktig med vedlikehold. Når nasjonaldagen er over, og det er tid for å legge bort bunaden, har eksperten følgende råd.

— Det er viktig å ta flekkene med èn gang. Ikke gni for å få bort flekker, vær forsiktig. Tørk sko med fuktig klut. Vask skjorta, vask sølv i zalovann, forteller hun.

Sløyfa til venstre eller høyre?

Ved et par anledninger har dronning Sonja fått oppmerksomhet for å ha hengt 17. mai-sløyfa på feil side. Men hvilken side skal den henge på?

— Jeg er ingen ekspert, men jeg tror den skal være på venstre side, sier leder av 17. mai-komiteen i Kristiansand, Vidar Lynnæs.

Og da tror han riktig. Det er ingen nedskreven lov, men det vanlige er å bære sløyfa på venstre side. Ekspert i skikk og bruk skriver følgende på sin nettside:

— Det som regnes som mest riktig er på venstre side. Det er der hjertet er, og det er det som tradisjonelt er blitt regnet som riktig plass å henge medaljer og 17. mai-sløyfen. Men veldig streng skal man ikke være, skriver Reidar Helliesen. Han holder foredrag i skikk og bruk til næringslivet, og blir ofte brukt av media om forskjellige tema.