KRISTIANSAND: — Rørene begynner å bli gamle og er absolutt klar for utskifting, sier Kjell Einar Liane, driftsleder i ingeniørvesenet.

Rørene er ikke bare gamle. Systemet er også slik at både regnvann fra gatene og avløp fra boligene går inn i samme rør. Til sammen skaper det trøbbel:

• Når de gamle rørene kollapser, merkes det opp på bakken der det oppstår synkehull i veibanen.

• Siden regnvann og kloakk går i samme rør, må renseanlegg dimensjoneres for å ta imot mer vann enn det som trengs å renses. Det er kun kloakken det er krav til at sendes til renseanlegg.

• Hvis en ledning kollapser, kan vann trenge inn i husene i Kvadraturen.

• Siden alt vann går i samme rør, kan det også oppstå vond lukt fra kummene. Det har vært et problem på sommeren.

Stor investering

Byutviklingsstyret har allerede vedtatt en omfattende plan som i praksis innebærer at alle rørene skiftes ut. Det vil koste i overkant av 300 millioner og ta mellom 20 — 30 år.Alle gatene i Kvadraturen må da graves opp.

— Vi må grave ned til fire - fem meter i gatene over hele byen. Det er krevende, og vi er avhengige av et godt samarbeid med både beboere og handelsstanden, sier Steinar Børresen, leder i vann og avløp.

Å skifte rørene på kortere tid, hadde ført til for mye trøbbel for forretningene og for de som bor i Kvadraturen.

— Vi kunne ikke ha begynt å grave på fem - seks steder uten at det hadde merkes på handelen i byen. Derfor må vi dele dette inn i flere prosjekter, sier Mustafa Dumpor, seksjonsleder på plan og prosjekt i vann og avløp.

Ifølge Dumpor klarer dagens rør å ta unna både kloakk og regn. Men de merker at med mer styrtregn, øker mengdene av vann som skal håndteres.

— Intensiteten på regnet har økt betydelig de siste ti årene, men vi har ikke merket så mange problemer. Rørene er knyttet sammen på en måte som gjør at de klarer å ta unna vannet, sier Dumpor.

Verst i Posebyen

Steinar Børresen har sett gamle dokumenter som viser at det finnes rør i Kvadraturen som ble lagt så tidlig som i 1890-årene.

Kristiansand kommune har nå sørget for å filme innsiden av alle rørene, noe som viser både sprekker og røtter som trenger seg inn i rørene.— Det er heller ikke pakninger mellom rørene, så vannet går ut og inn mellom skøytene. Det kan føre til at sanden blir utvasket, sier Kjell Einar Liane.

Og hvis rørene kollapser, oppstår altså synkehullene i veien.

De dårligste rørene er i Posebyen der arbeidene nå har startet opp i Christian IVs gate. Så følger Tordenskjolds gate og Henrik Wergelands gate.

Midlertidig

Selv om det vil ta opptil 30 år før alle rør er byttet ut, mener ingeniørvesenet at midlertidige tiltak skal hindre kollaps i gamle rør.

— Vi har allerede gjort strakstiltak på de stedene vi mener er mest kritisk. Så skal vi også gjøre noe på de stedene som vi vurderer som mindre kritisk. Men de store utskiftingene vil ta mange år, sier Mustafa Dumpor.

2000 mer i avgift

Innbyggerne i Kristiansand må betale utbyggingen av nye rør gjennom økt vann og renovasjonsavgift.

— Dette er ting som vil få følger for det folk betaler i vann og avløp. Det vil øke en god del, sier Grete Kvelland Skaara (KrF), leder i byutviklingsstyret.

Kommunen har regnet ut at hvis du eier en bolig på 120 kvadratmeter, vil du i 2017 måtte betale 6090 kroner i vann og avløp. Det er en økning på rundt 2000 kroner fra 2013. Det er ikke bare nye rør i Kvadraturen som fører til at avgiften øker. Den største utgiftsposten er et renseanlegg på Odderøya som vil koste 407 millioner.

Kommunen vil prøve å forhandle med fylkesmannen for å få utsatt denne investeringen. I så fall trenger ikke økningen bli så sterk.

Alle investeringer i vann og avløp tas gjennom økte utgifter.