KRISTIANSAND: Den profilerte Ap-mannen og leder av Støttegruppa etter 22. juli har over 4000 venner på Facebook.

Mandag kveld la han ut følgende krasse melding som en kommentar til Fædrelandsvennens sak om ny bispeleilighet:

”Og så jeg som trodde Den Norske kirke sto for nøysomhet! Heilt vanvittig spør du meg! Nei, Kirka og menighetene er ikke hva de var lenger. Noen bygger konferansesenter og parkeringshus og biskopen får luksusleilighet på Tangen. Uforståelig!"

Eks-rådgiver for kirkestatsråd

Fram til han ga seg i 2011 var Trond Blattmann politisk rådgiver for kirkestatsråd Rigmor Aasrud, og den som statsråden rådførte seg med i kirkesaker.

Overfor Fædrelandsvennen presierer Blattmann at det ikke er Agder-biskop Stein Reinertsen han angriper, men kirkens pengebruk, gjennom Opplysningsvesenets fond (Ovf):

— Her er signaleffekten helt på trynet. Kirken snakker om nøysomhet, at vi ikke skal være så opptatt av det materielle. Så flekker de til med en leilighet til nesten ni millioner kroner. Hvor er sammenhengen mellom liv og lære? De sosiale antennene til Ovf må være fraværende, sier Blattmann.

Flere reaksjoner

Kjøpet av en helt ny fasjonabel toppleilighet til biskopen på Tangen i Kristiansand har skapt flere reaksjoner. Mandag mente stortingsrepresentant for Høyre i Vest-Agder, Peter S. Gitmark, at biskopene burde kjøpe sine egne boliger.

For Trond Blattmann er det prisen på 8,75 millioner kroner som er verst.

— Hva synes du hadde vært en ok bolig til biskopen? Og til hvilken pris?

— I Vågsbygd får du en enebolig som er større enn 150 kvadratmeter til fire millioner kroner, kanskje rimeligere, sier Blattmann.

- Dette er prisnivået

Jan Knudsen er prestegårdsinspektør i Ovf, og er den som har jaktet på ny bispebolig. Han har kontor i Arendal og forvalter presteboligene som fondet eier i Agder og Telemark bispedømme.

— Jeg skjønner at folk har forskjellig syn her. Men jeg føler ikke at vi går over alle støvelskafter slik kritikerne hevder, sier Knudsen til Fædrelandsvennen.

— Vi har fulgt med i boligmarkedet i Kristiansand og sett hva vi må ut med for et visst antall rom og hva en ønsket leilighet skal inneholde. Når vi kobler de to tingene med sentral beliggenhet, havner vi i en høy prisklasse, sier Knudsen.

— Trond Blattmann foreslår en enebolig til fire millioner i Vågsbygd?

— Ønsket for begge parter var at bostedet skulle være sentralt. Vi har heller ikke lagt skjul på at vi ville at dette skulle ende i en leilighet. Nå har vi kjøpt en lettstelt leilighet som vi er veldig godt fornøyd med, sier Knudsen.

Agder-biskop Stein Reinertsen vil ikke kommentere kritikken mot handelen.

Ga seg i budrunde

Ovf hadde flere eiendommer i kikkerten tidligere i prosessen. Prestegårdsinspektør forteller at fondet var med i en budrunde for en enebolig på Lund i Kristiansand. Her ga fondet seg på 8,2 millioner kroner.

— I ettertid var det ei lykke at vi ikke kjøpte denne eneboligen. Den ville ikke gitt oss den samme gode investeringseffekten som leiligheten på Tangen, sier Knudsen.

Må leie soverom

Ovf hadde opprinnelig en ramme for bispebolig på åtte millioner kroner. Denne ble altså sprengt med 750.000 kroner ved kjøpet av 149 kvadratmeter i boligkomplekset "Bystranda park" på Tangen i Kristiansand.

Kravet var at leiligheten skulle inneholde fire soverom. Leiligheten på Tangen har bare tre soverom, men Jan Knudsen sier at dette løses gjennom mulighet for å leie et ekstra rom i "Bystranda park".