Kari Kleivset Brunvatne, rektor ved Søgne videregående skole, er naturlig nok spent på hva fylkespolitikerne vil konkludere med. -Vi er glad for støtten fra lokalpolitikerne, men det er jo ikke de som avgjør dette, fastslår hun. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Ordfører Åse Severinsen (H) i Søgne var skuffet over at fylkesskolesjef Arly Hauge ikke ville prioritere alternativet som sikrer en ny videregående skole på Tangvall i Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det var ikke dette budskapet vi hadde håpet på. Nå er det bare å gå i gang med å jobbe - og lobbe, konstaterte ordfører Åse Severinsen (Høyre) i formannskapets møte torsdag.

Lobbingen blir overfor fylkespolitikerne, som i løpet av høsten avgjør om det skal satses på en ny videregående skole i Søgne, eller om den skal legges ned.

Ordfører-kollega Johnny Greibesland (Sp) fra Songdalen er hundre prosent samstemt med Severinsen i hvilken retning fylkespolitikerne skal påvirkes.

— Her må vi jobbe sammen for å få en videregående skole på vestsiden av Kristiansand. Det er bare å hive seg rundt, med den korte høringsfristen som er satt, supplerte Greibesland.

570 elever

Av de tre likestilte alternativene som Hauge presenterte torsdag, var det kun ett aktuelt valg for lokalpolitikerne; å satse på en ny videregående skole på Tangvall.

I dette alternativet vil skolen ha et elevtall på 570, og bygges i kombinasjon med ny ungdomsskole (disse elevene kommer i tillegg). 270 av plassene er på studiespesialiserende fag, de resterende fordeler seg på naturbruk, tip (Teknikk og industriell produksjon), helse og oppvekst, bygg og anlegg og påbyggingsfag.— All teoriundervisning vil foregå på Tangvall, det praktiske knyttet til naturbruk vil bli der skolen ligger i dag, men i helt nye lokaler, opplyste Hauge.

Vil til byen

Spørsmålet er bare om en ny skole i Søgne er tiltrekkende nok for ungdom i det aktuelle området.

— Vi har spurt både elever, foresatte og politikere. Elevene sier at de vil til byen på videregående skole, for å få nye venner og et bredere undervisningstilbud, og foreldrene ønsker det samme, fortalte Hauge.

Undersøkelsen gjorde lite inntrykk på Søgne-politikerne: - Dette vil endre seg. Jeg tror mange har svart ut fra hva som har vært aktuelt til nå; og det har ikke vært å velge «kuskolen», men å dra til Kristiansand eller Mandal, fremholdt Christian Eikeland (Frp). Han tok til orde for et bredt samarbeid med lokalt næringsliv.

— Søgne er en håndverkerkommune, det er viktig at næringslivet får eierskap til en ny skole, blant annet med tanke på læreplasser, mente Eikeland.

Legge ned

Åse Severinsen la heller ikke mye vekt på hva undersøkelsen sa om elevpotensialet, men la ikke skjul på at hun var skuffet over at ikke det ene alternativet var prioritert foran de andre.

De to andre alternativene går i realiteten ut på at Søgne videregående skole blir lagt ned. I det ene forslaget vil naturbruk videreføres i nye bygninger på dagens lokasjon, mens teoriundervisningen flyttes til Vågsbygd, i det andre vil også naturbruk legges ned, og overføres til Aust-Agder.

Spent rektor

— Vi har hatt så mange runder om dette, helt siden nittitallet. Vi har mobilisert så mange ganger før. Nå bør det være Søgne sin tur, slo hun fast.

Kari Kleivset Brunvatne, rektor ved Søgne videregående skole, fulgte møtet med stor interesse. - Jeg er glad for støtten fra lokalpolitikerne, men vi er selvsagt veldig spente på den videre behandlingen, og hva fylkespolitikerne vil konkludere med, sa hun.