— Jeg har fått tre brev fra partisekretæren. I alle skriver Johansen at det ikke lenger er kontorplass til Vegge på Youngstorget. Først når vi har tatt ut søksmål og Ap har engasjert advokat, endres begrunnelsen til at Vegge er vanskelig å samarbeide med. Det synes jeg er uetterrettelig og dårlig oppførsel, sier Vegges advokat Gro Hamre i advokatfirmaet Tofte og Co til Fædrelandsvennen.

Gro Hamre er kritisk til Handel og Kontor og til ledelsen i Ap. Hun prosederer saken for Vegge. Foto: Hallgeir Oftedal

- I motsetning til Vegges advokat ønsker ikke vi å prosedere en beklagelig personalsak i media, uttaler personalleder i Arbeiderpartiet, Hege Bogfjellmo, når vi ber om svar på kritikken mot partisekretæren.

Mislykket mekling

Vegge og Arbeiderpartiet ble ikke enige på et rettsmeklingsmøte tirsdag. Nå blir det hovedforhandling og arbeidsrettssak i Oslo Tingrett 8. og 9. desember.

Imi Vegge begynte som politisk rådgiver i Oslo 1. januar 2013. Inntil da var hun formelt fylkessekretær i Vest-Agder, men hun hadde ikke jobbet som det siden 2010. Hun var blant annet leid ut til Kristiansand Ap i en lengre periode.

Striden nå handler om arbeidskontrakt og avtaler om hvor Imi Vegge skal ha arbeidssted. Vegge mener hun har hatt og fortsatt skal ha arbeidssted på Youngstorget i Oslo. Arbeiderpartiet vil at hun heretter skal jobbe for partiledelsen fra Arendal.

— Vi ser på kravet om arbeidssted Arendal som en endringsoppsigelse, altså at arbeidsgiver krever så store endringer i arbeidsforholdet at vi egentlig står overfor en oppsigelse, sier Gro Hamre.

Bestrider

Aps advokat, Stein Kimsås-Otterbeck i advokatfirmaet Thommessen, har en annen oppfatning:

Imi Vegge er politisk rådgiver i Arbeiderpartiet og går nå til arbeidsrettssak mot partie. Hun var tidligere fylkessekretær i Arbeiderpartiet i Vest-Agder.

— Ap har strukket seg langt og forsøkt å finne løsninger. Dette er blitt en beklagelig sak. Vi bestrider påstanden om endringsoppsigelse. Vi mener arbeidsgiver og arbeidstaker har vært enig om en avtale og at de har hatt en felles forståelse av arbeidskontrakten. Vi tar til etterretning at Vegge går til søksmål, sier han.

Det var i oktober 2013 at uenigheten oppsto. Imi Vegge krever både å få stå i stillingen med arbeidssted Oslo og at beslutningen fra oktober 2013 gjøres ugyldig. Hun vil også kreve erstatning, ifølge Hamre.

Kritisk til Handel og Kontor

Advokat Gro Hamre rettet også kritikk mot LO-fagforeningen Handel og Kontor. Hun kaller det kritikkverdig at Vegge må bære sine egne kostnader og kjempe saken uten hjelp fra fagforeningen.

— Normalt ville fagforeningen tatt denne type sak på vegne av sitt medlem. Jeg tror ikke det ville skjedd hvis motparten hadde vært en annen arbeidsgiver enn Arbeiderpartiet, sier Hamre.

Informasjonsansvarlig i Handel og Kontor, Ole Magnus Halkjær kommenterer Hamres påstand slik:

— Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, men generelt kan jeg si at vi selvsagt behandler alle arbeidsgivere likt.

Imi Vegge har henvist til sin advokat. Hun ønsker ikke å si noe selv.