KRISTIANSAND: — Dette er den største regionale saken Stortinget skal behandle utenom transport. De fagre løftene fra posisjonen har vist seg å være null verdt, og det er veldig beklagelig at Krf og Venstre sjonglerer mellom hensyn til regjeringen og hensyn til befolkningen på Agder når de nå velger å støtte Høyre og Frp, sier Kari Henriksen (Ap).

Når Arbeiderpartiet i juni fremmer et forslag om å sikre Agder fengsel nå, kommer KrF og Kjell Ingolf Ropstad til å stemme nei.

I stedet kommer han til å støtte regjeringens forslag som er å vente på en stortingsmelding til høsten. Han begrunner det med at selv om KrF hadde stemt med Ap, ville de likevel ikke fått flertall.

— Vi mener det ryddige er at man nå tar dette i stortingsmeldingen. Det er viktigere at vi får sendt et signal om at den skal bli best mulig i stedet for at det bare ender med et nedstemt forslag. Vi vil heller få inn gode merknader om fengsel i Agder i stortingsmeldingen, sier Ropstad.

Må samarbeide

— Setter du her samarbeidet med Venstre og regjeringspartiene framfor å stemme for det du mener er rett?

— Du kan vel si det slik at vi har vært tydelige på at de store, økonomiske beslutningene skal tas med størst mulig grad av enighet. Det er det som nå skjer.

— Har du lidd nederlag i egen gruppe?

— Det har jeg ikke. Vi er tydelige på at vi vil ha nytt fengsel i Agder. Men jeg er skuffet over at vi ikke har lykkes med å skaffe flertall, sier Ropstad.

Ifølge Ropstad har han jobbet for å få Venstre til å støtte forslaget om å få bygd fengsel i Agder nå. Da det ikke lykkes, har KrF valgt å støtte regjeringen.

— Dessverre har jeg ikke klart å få flertall om å bygge i Agder nå, og jeg har heller ikke fått flertall for et forslag om at det skal inn i stortingsmeldingen. Men det er gode signaler fra regjeringspartiene om at Agder får fengsel, selv om de ikke vil forplikte seg, og jeg vil gjøre det jeg kan for at Agder blir et av de stedene som får fengsel.

Skuffet

Både Kari Henriksen og Kjell Ingolf Ropstad sitter i justiskomiteen. Kari Henriksen mener Ropstad og de andre borgerlige representantene nå begår et stort løftebrudd.

— Ropstad sier at dette skyldes at han ikke har klart å samle flertall for sitt syn?

— Jeg kan ikke si noe om hva han har gjort i sine bestrebelser. Det som er helt klart er at det er et gedigent løftebrudd. De sju i posisjonen har ikke gjennomslag i egen regjering. Dette er den største enkeltsaken for vår landsdel og den har de ikke lykkes med.

Stortingsmeldingen betyr at regjeringen nå ber om en helhetlig plan. Det betyr at fengsel i Agder vil bli vurdert opp mot behovet for fengsel andre steder.

— Vi står i ein situasjon der alle står likt, og vi blir rent ned av folk som vil ha fengsel. Det lover ikke bra for Agder, sier Henriksen.