Klinikksjef Gun-Elise Gustafsen ved medisinsk serviceklinikk ved Sørlandet sykehus. Foto: SSHF.no

Fylkesmannen i Vest-Agder påpeker dette i et brev til Sørlandet sykehus, og konstaterer at dette er brudd på helsepersonell-lovens paragraf 74. Det er Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (Sak) som har varslet fylkesmannen om forholdet.

— Den ene har vært ansatt i mange år, den andre i cirka ett år. Begge har imidlertid vært fullt ut kvalifisert, og har ikke gjort oppgaver de ikke hadde kompetanse til, sier klinikksjef Gun-Elise Gustafsen ved medisinsk serviceklinikk ved Sørlandet sykehus.

Viktig

Yrkestittelen er beskyttet fordi jobben er svært viktig, blant annet ved sykehuslaboratorier. Der blir det tatt og analysert både blodprøver og andre organiske prøver, som forteller om pasienter er friske eller syke, og hva de i så fall feiler.

Sørlandet sykehus oppdaget ved en rutinekontroll at de to bioingeniørene ikke hadde formell autorisasjon. Da det ble oppdaget, ble det sendt søknad om autorisasjon, og det var da Sak oppdaget at de to ingeniørene hadde jobbet ved sykehuset uten autorisasjon.

— Jeg har bedt avdelingslederne gå nøye gjennom alle som skal ha autorisasjon en gang til, sier Gustafson, som legger til at autorisasjon er viktig for å sikre at ansatte er kvalifisert og har utdanning til å gjøre jobben.