BIRKENES: Rysstad er hovedtillitsvalgt for 65 ansatte i Setesdal Bilruter og Birkeland Busser. Han er opprørt over at nok en bussjåfør er blitt utsatt for ran. Sist det skjedde var for fire år siden. Nå krever Rysstad at pengeveska forsvinner fra bussen for godt.

— Vi må bli kvitt den gammeldagse pengeveska, som bare inneholder vekslepenger. Det er helt avleggs å holde på slik i 2013. De aller fleste bussene som mine medlemmer kjører i dag har kortterminal, noe som har ført til at det nesten ikke er kontanter igjen på bussen, sier Rysstad til Fædrelandsvennen.

Vil legge ned nattbussen

Han krever at det innføres kontantfrie løsninger på bussene til Birkeland Busser umiddelbart.

— Agder Kollektivtrafikk jobber med å finne kontantfrie løsninger, men den prosessen må gå fortere. Vi har ikke råd til å ha flere slike opplevelser. En slik hendelse kan ødelegge et helt liv, sier Rysstad.

Dersom kontantene ikke forsvinner med en gang bør nattbussen mellom Birkeland og Kristiansand legges ned, mener Rysstad.— Vi diskuterte hendelsen på et møte i dag. Transporarbeiderforbundets forslag er å legge ned bussen dersom det ikke blir en kontantfri løsning. Det er beklagelig og ikke noe vi ønsker, men vi kan ikke utsette sjåførene for flere episoder av denne typen.

Sjåføren som ble ranet natt til søndag, var i ferd med å parkere bussen i garasjen på Birkeland da to ukjente menn dukket opp. De skal ha truet sjåføren med en gjenstand før de forsvant med pengeveska hennes. Politiet har ennå ikke pågrepet gjerningsmennene.

Har lovet tiltak

Etter helgas ran har ledelsen ved Birkeland Busser lovet å iverksette umiddelbare tiltak. Avdelingsleder Olav N. Birkeland opplyser at selskapet har tatt kontakt med et vaktselskap som skal være til stede på endestasjonen på Birkeland når nattbussen kommer natt til søndag.

— Inntil det er på plass vil noen fra ledelsen være til stede når nattbussen gjør sitt siste stopp, sier Birkeland til Fædrelandsvennen.

Kortterminaler om 14 dager

I løpet av 14 dager vil det også være kortterminaler på plass i bussene. Birkeland Busser vurderer også å installere kortterminaler.

Rysstad er glad for at det gjøres tiltak og presiserer at fagforeningen har et godt samarbeid med ledelsen i Birkeland Busser.

— Men tiltakene må komme på plass raskt, sier Rysstad.