KRISTIANSAND : I et debattinnlegg i Fædrelandsvennen tar HiT-rektor Kristian Bogen et kraftig oppgjør med Kristiansand-ordførerne. Årsaken er påstander de to kom med i et intervju i forrige uke.

"Jeg fester imidlertid min lit til at Fædrelandsvennens lesere er betydelig klokere enn de ordførerne de har valgt til å styre seg og ser at slike håpløse, og kunnskapsløse uttalelser, vitner om et lavmål i en, for Kristiansand og hele regionen, viktig debatt", skriver Kristian Bogen i innlegget.

— Frykter for UiA

Arvid Grundekjøn (H) og Jørgen Kristiansen (KrF) vil stoppe fusjonsarbeidet mellom HiT og Universitetet i Agder (UiA) fordi de mener fusjonen vil skade sistnevnte. Dette uttalte duoen til Fædrelandsvennen onsdag i forrige uke:

 - UiA er akkurat kommet på fote med en akademisk plattform som det må bygges videre på. Hvis de skal bruke kreftene på en administrativ opprydning i Telemark, er vi redd for at UiA skal bli defokusert og at det akademiske skal lide. Et ungt universitet som ønsker å komme videre, gjør det bedre ved å knytte seg mot utenlandske universiteter framfor å få en fusjon med naboen som er kommet enda kortere i utviklingen, og som ligger på bunnen av alt som er blitt målt", sa ordførerne.

Dette avises av rektor Kristian Bogen.

"Her skjønner jeg at ordførerne sitter på viktig informasjon som jeg ikke har hatt tilgang til", skriver han blant annet i innlegget.

— Kilder på UiA

— I den grad jeg har referert til faglige forhold ved Høgskolen i Telemark, er mine kilder vitenskaplige ansatte ved Universitetet i Agder, sier Arvid Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Uttalelsene dine blir kalt "ukloke", "kunnskapsløse" og "håpløse". Hva tenker du om det?

— Det er en subjektiv vurdering om jeg er kunnskapsløs eller ikke. Jeg skal ikke slå i bordet med min bakgrunn, sier Grundekjøn.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier de har fått opplyst at Høgskolen i Telemark ligger nederst på lista i forhold til forskningspublikasjoner.

— Vi kan være feilinformert, men det rokker ikke med vårt hovedanliggende om at det ikke er klokt med en fusjon. De har vi vært veldig tydelige på, sier Kristiansen.

- Over gjennomsnittet

I innlegget gir HiT-rektor Kristian Bogen ordførerne rett i at høgskolen ligger på et betydelig lavere nivå i antall vitenskaplige publikasjoner enn UiA. I intervju med Fædrelandsvennen viser han imidlertid til Database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

— En rask sjekk på DBH viser at publikasjonspoeng for HiT i 2011 ligger over gjennomsnittet for de 21statlige høgskolene. HiT ser ut til å rangere som nummer ni. I 2012 har vi en betydelig økning, sier Kristian Bogen

- Ikke troverdige kilder

Rektor Bogen aviser også at det trengs en "administrativ opprydning" ved høgskolen hans. Til Fædrelandsvennen sier ordfører Arvid Grundekjøn at han med dette refererte til HiTs fem campuser. Med UiAs to campuser vil et fusjonert universitet være lokalisert på til sammen sju steder.

— Jeg kjenner ikke til noe velrenommert universitet, med et sammenliknbart antall studenter, som har like mange campuser. Noe av poenget er å samle akademiske kraft på relativt få steder for å få synergi i fagmiljøene, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Også dette vitner om Grundekjøns manglende kunnskap. Det er ikke korrekt at vi har fem studiesteder. Hvis hans kilde er vitenskaplige ansatte ved UIA , så vet jeg at det er flere der som ikke er ivrige tilhengere av fusjonsarbeidet – og dermed ikke er like troverdige, kontrer Kristian Bogen.