Leonora Strand Utne (12) flankert av varaordfører Jørgen Kristiansen og Siri Bendiksen i Norges Livredningsselskap, i formannskapssalen på Rådhuset i Kristiansand. Foto: Inger M. Witteveen

— Jeg tenkte ikke, svarte Leonora Strand Utne på spørsmål om hva hun tenkte da båten hun satt i plutselig tok fyr. Den eksplosjonsartede brannen i Christiansholm båthavn skjedde 7. september i fjor. Selv om hun var "litt redd" klarte hun å holde hun hodet kaldt og ta vare på lillebroren sin. Onsdag 26. februar ble heltinnen hedret av Norges Livredningsselskap (NLS) og Kristiansand kommune.

- Dramatisk

Det var 7. september i fjor at båten begynte å brenne. Foto: Kjetil Reite

Det var lørdag ettermiddag og pappa Richard Utne hadde hatt med seg datteren Leonora og lillebroren hennes, som da var 11 og to år, på båttur. Begge barna satt under kalesjen mens han holdt på med fortøyningene på fremdekket. Plutselig hører de et brak og båten står i flammer. Leonora får tak i lillebroren og klarer sammen med faren å komme i sikkerhet. Sekunder senere var hele båten overtent.— Det var dramatisk. Hadde det ikke vært for at Leonora fikk tak i broren sin, kunne det gått mye verre, sier Utne, som blant annet har jobbet med brann- og redningsarbeid i Sjøforsvaret og ved Sørlandets Sikkerhetssenter AS på Kjevik.

Brannen i Christiansholm båthavn spredte seg raskt til to andre båter like ved. Alle tre ble totalskadet i brannen. Brannvesenet klarte å hindre brannen fra å spre seg til resten av båtene i havna. Årsaken til brannen er ikke funnet.

Hedret

Pappa Richard Utne er stolt av sin modige datter, Leonora Strand Utne (12), som reddet lillebror da båten de satt i tok fyr 7. september 2013. Foto: Inger M. Witteveen

— Hadde det ikke vært for Leonoras sin snartenkte handlemåte, kunne hendelsen fått en tragisk utgang, heter det i begrunnelsen fra Norges Livredningsselskap. Siri Bendiksen fra Arendal fikk æren av å dele ut diplomet på vegne av hovedstyret. Mens varaordfører Jørgen Kristiansen supplerte med lovord og blomster.Hovedpersonen ble 12 år i januar og går i 6. trinn. Hun bor fast hos mor i Os, men er ofte på besøk hos pappa i Kristiansand.

— Jeg har lyst til å jobbe med dyr, eller i butikk, sier hun om fremtidsplanene. Hun er interessert i hest og driver med ridning.

— Hun er en fantastisk storesøster og en ekte helt, sier pappa Utne. Ingen av dem har vært i båt siden. Til tross for den skremmende opplevelse på tampen av fjorsesongen, kan det forsatt være aktuelt å kjøpe ny båt med tid og stunder.

— Men da skal motoren henge utenpå, sier far og datter.