Sørlandslaben er planlagt bygd inntil UiA i Grimstad, enten som her, syd for undervisningsbygget, eller vest for undervisningsbygget. Foto: RAMBØLL
Leder for Node-klyngen, Anne Grete Ellingsen, sier fokuset nå flyttes mot Stortinget og budsjettforhandlingene der etter at Sørlandslaben ikke ble nevnt i statsbudsjettet. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi er veldig skuffet, spesielt med tanke på det fokus denne regjeringen har på produktivitet og økt innovasjon i næringslivet, sier leder for Node-klyngen, Anne Grete Ellingsen, til Fædrelandsvennen.

Skuffelsen er også stor ved universitetet, der UiA-rektor håpte på en delfinansiering av samarbeidsprosjektet mellom akademia og næringslivet.

— Det er veldig trist at vi ikke får noen midler. Dette er et prosjekt som næringslivet i regionen i stor grad har behov for, sier Lauvdal.

Gir ikke opp

Men hverken Ellingsen eller Lauvdal har tenkt å gi opp.

— Dette skal vi ha på plass. Det er så viktig for industrien på Sørlandet, som er den regionen i landet som eksporterer flest høyteknologikomponenter, forteller Ellingsen.

Fokus nå vil imidlertid snus mot Stortinget, hvor mindretallsregjeringen av Høyre og Frp må ha støtte fra andre partier for å få igjennom budsjettet.

— Jeg håper komiteen på Stortinget fatter større interesse for hva Sørlandslaben kan bety for produktiviteten i næringslivet, sier klyngelederen.

Men frykter å bli kasteball

Heller ikke UiA-rektoren mener manglende satsing i årets budsjett er noe nådestøt for prosjektet.

— På ingen måte. Det betyr en lengre vei til målet. Vi gir ikke opp og vil bygge ut prosjektet gradvis med ulike finansieringsmidler, men vi trenger også støttet over statsbudsjettet sier Lauvdal og frykter, som stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) uttalte i Fædrelandsvennen tirsdag, at prosjektet blir en kasteball mellom departementene.

To tanker i hodet

Hun mener det i statsbudsjettet virker som man har satset på å gi ekstra midler til eliteforskning.

— Vi bør likevel kunne ha to tanker i hodet samtidig. Eliteforskning er viktig, men samarbeid mellom akademia og næringslivet er viktig for å utvikle norsk næringsliv. Sørlandslaben er et slikt prosjekt, og jeg er overrasket over at Høyre ikke prioriterer forskningsmidler og infrastrukturmidler til dette, sier Lauvdal.

- Vil ikke bli med på spleiselag

Fra næringslivets side er Ellingsen, ifølge egne ord, skikkelig skuffet over at regjeringen ikke vil bli med på det spleiselaget Sørlandslaben tross alt er.

— Næringslivet har lagt 50 millioner i potten, og vil også stå for utstyr til laben. Dette er et spleiselag der regjeringen ikke stiller opp, forteller Ellingsen.

Hun forteller om et utall møter med myndighetene, deriblant med næringsministeren.

— Vi håpte det ville komme noe som indikerte en forsiktig start, en 15- 20 millioner kroner. Næringslivet på Sørlandet trenger pilottestlaboratorier som Sørlandslaben, og det har vært etterlyst i lang tid. Nå må vi til utenlandske testlaboratorier for å få de nødvendige godkjenningene for produktene, sier Ellingsen.