— 600 millioner kroner til investeringer er et vanvittig høyt tall. Dette vil påvirke kommunens økonomi i stor grad, påpekte Arild Berge (V) da politikerne ble presentert nøkkeltallene for 2016-budsjettet onsdag.

I alt investerer Søgne kommune for nærmere 600 millioner kroner fra 2016 til 2019. Den største potten på 200 millioner kroner går til nytt skolesenter på Tangvall. Foto: Søgne kommune

Totalt skal i alt 700 millioner kroner fordeles ut til velferd og drift i kommunen kommende år. For fireårsperioden fra 2016-2019 legges det opp til investeringer på nærmere 600 millioner kroner. 378 millioner kroner går til nytt skolesenter på Tangvall, Lunde skole og nye omsorgsboliger. Her kan du lese hele forslaget til økonomiplan.

— Jeg er opptatt av at vi må kvalitetssikre tallene for å se hvor mye dette vil påvirke den kommunale økonomien når rentene øker. Vi henimot dobler lånegjelda, og selv om vi ikke har satt spaden i jorda ennå, ønsker jeg tallene så oppdaterte som mulig, sa Berge.

- Handler om enkeltmennesker

Søgne har en stabil og solid økonomi, og har 27 millioner kroner mer å rutte med enn i fjor.

Budsjett eller ei, kommunestyremedlem Aslaug Bakke fra Ap gikk som vanlig barbeint. – Det er sunt og godt å gå sånn. Snøen er ikke noe problem, men når det blir isete, må jeg ha sko på, ler Bakke. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Det er knallbra at vi har økonomi som er god nok til at vi kan øke aktiviteten på enkelte områder, og klarer å levere den varen vi gjør til innbyggerne. I alt snakket om de store tallene må vi ikke glemme at det til sjuende og sist handler om enkeltmennesker i ulike faser av livet, sa Bjørn Egeli (Ap).Budsjettet har en klar «venstreforskyvning» som overordnet profil: Det betyr styrking av tidlig innsats og forbyggende arbeid, blant annet i form av midler til å styrke jordmor- og helsesøstertjenesten, samt øke skolenes kompetanse i mobbesaker.

- Vi har hatt en del mobbesaker, og ser behov for å styrke kompetansen ut i skolene. I tillegg styrkes arbeidet med det sosiale miljøet i skolene med 1,8 millioner kroner, forklarte rådmann Kim Høyer Holum.

«Frp-forskyvning» i budsjettet

Ordfører Astrid Hilde (Ap) er fornøyde med atføringene fra «flertallskameratene» i stor grad er tatt hensyn til.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) er fornøyd med at flere av de politiske føringene fra samarbeidskonstellasjonen hun leder, er tatt med i budsjettet. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— I det store og hele ser vi at mye er tatt med, særlig innen helsesektoren, sier Hilde. - Hva er det viktigste for dere?

— Konkret er det oppbygging av en ergoterapistilling, styrking av jordmortjeneste, helsesøster og familiesenteret, sier ordføreren.

Varaordfører Egel Terkelsen (Frp) foreslår at Søgne vurderer å drive asylmottak i kommunal regi. – Det er viktig at kommunen har en hånd på rattet her, mener Terkelsen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Også varaordfører Egel Terkelsen (Frp) sier at førsteinntrykket av budsjettet er bra.— Det er en økonomiplan med et overskudd som gir oss et visst handlingsrom for fremtiden. Uten å ha dypdykket i detaljene, kan jeg vel si at jeg ikke tror vi skal ha veldig mange timers arbeid foran oss før vi blir enige, sier Terkelsen.

Han var så fornøyd med budsjettprofilen at han like godt omdøpte «venstreforskyvningen» til «Frp-forskyvningen».

Etterlyste vann i bassenget

Opposisjonen i det nye kommunestyret, representert ved Tom Løchen (H), rynket på nesa over at kulturen blir kuttet.

Terapibassenget i Søgne har stått tomt siden januar 2014. Nå har administrasjonen gitt seg selv frist til 1. januar 2016 med å få vann i det. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Det er det eneste vi ikke er fornøyde med, den sektoren bør heller styrkes, mente Løchen.Både Løchen, ordføreren og flere andre politikere etterlyste større fremdrift ved ansettelse av helsesøster. De lurte også på hvorfor det tok så lang tid å få fylt terapibassenget med varmt vann.

— Det gjelder ikke så mange. Men for de det angår, er det viktig å få bassenget i orden så fort som mulig, fremholdt Bjørn Egeli (Ap).

Ønsker kommunalt asylmottak

Da politikerne i formannskapet var samlet til et raskt møte etter selve fremleggelsen, tok Egel Terkelsen (Frp) til orde for at kommunen kommer på banen for å møte behovet for flere asylmottak.

Åros feriesenter brukes nå som akuttmottak for 176 asylsøkere. Foto: Erlend Olsbu

— Kommunen bør vurdere å opprette et eget kommunalt asylmottak. Det er flere svakheter ved driften på Åros, blant annet lav bemanning. Her bør kommunen ha en hånd på rattet, sier Terkelsen.Terkelsen foreslo at ei tomt kommunen disponerer ved Salemsveien ble vurdert.

De andre politikerne stilte seg utelukkende positive til initiativet.

— Jeg ønsker meg en rapport med muligheter og utfordringer knyttet til kommunal drift av et slikt mottak. Flyktningstrømmen ser ikke ut til å dempe seg, og det er riktig at det offentlige tar grep, sa Arild Berge (V).

Rådmann Kim Høyer Holum fikk i oppdrag å undersøke saken og sa han ville komme med en orientering til politikerne allerede i neste uke.