KRISTIANSAND: — Han synes å ha lite potensiale for endring ved behandling, og det er ikke tilstrekkelig for å forhindre gjentakelse, sa aktor Rullestad-Jansen i Kristiansand tingrett torsdag ettermiddag.

Hun mener 20-åringen bør dømmes til forvaring og at minstetiden settes til 12 år.

— Minstestraffen settes normalt til tiden hvor det er aktuelt med prøveløslatelse. I denne saken er det 12 år, sa Rullestad-Jansen.

DIREKTE: Følg avslutningen av rettssaken her.

Drept med bajonett og machete

Aktor mener drapet av Joakim Ophaug Røksland ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Hun viste til at 18-åringen ble teipet fast og deretter stukket med en bajonett og en machete flere ganger.

— I denne saken mener jeg at forbrytelsen er så alvorlig og graverende at det taler for at det er aktuelt med en forvaringsdom. Da ser jeg hen på det som utløser drapet, sa aktor.

Hun legger til grunn at drapet ble utløst av at tiltalte ikke fant nøklene til Ophaug Røkslands bil. 20-åringen lette etter nøklene etter at han hadde teipet kameraten på hender og føtter.

— Han fortalte selv at han ble stresset da han ikke fant nøklene, sa Rullestad-Jansen.

Mener tiltalte er farlig

Forvaring er en straff som brukes i tilfeller hvor vanlig fengselsstraff ikke anses som tilstrekkelig for å verne samfunnet. En slik straff innebærer at det fortløpende blir vurdert om det er trygt å løslate den domfelte.

— Hans generelle farlighet underbygger en forvaringsstraff, sier Rullestad-Jansen.

20-åringen er ikke tidligere straffedømt, men Rullestad-Jansen viste til hendelser hvor tiltalte har opptrådt truende mot familiemedlemmer og medelever i ung alder.

Ba om frifinnelse

Joakim Ophaug Røksland (18) ble funnet død i tiltaltes bolig onsdag 22. april i fjor. Den tiltalte har erkjent å ha angrepet kameraten med en bajonett og en machete, men hevder at han ble beordret til drapet av et alter ego ved navn Victoria.

Påtalemyndigheten mener retten kan se bort fra at dette er riktig og at han var tilregnelig da han tok livet av kameraten.

Forsvarer Gøran Møller Christiansen argumenterte for det motsatte i sin prosedyre torsdag. Han mener det er grunnlag for å hevde at 20-åringen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og dermed ikke kan dømmes til fengselsstraff.

— Retten bør legge til grunn at Victoria var til stede, kontrollerte ham og var årsaken til drapet, sa Møller Christiansen.

Han ba retten om å frifinne 20-åringen for drapet, bilranet og ranet av veikroa 22. april.