Bakgården ved Sørlandets kunstmuseum er i dag en lukket affære. Ved å rive den gamle latinskolen, som er en del av domkirkas menighetshus, kan folket lokkes inn.

— En slik passasje er kjempeviktig for å få en naturlig strøm av folk som gir aktivitet i bakgården, mener Hanne Katinka Hofgaard i parkvesenet.

NETT-2x3-580pix (4).jpg

De ønsker å få skikk på Domkirkeparken, spesielt området på baksiden mot Gyldenløves gate. Første tiltak blir trolig utendørs belysning av kirka. Parken møbleres på nytt, blant annet med fontene, trappeamfi og lekeskulpturer.Parkvesenet vil dernest fjerne bibliotekets nedkjøringsrampe midt i gata, slik at den noe triste uteplassen blir et samlingssted både biblioteket, kirka og andre kan benytte. Planen skal behandles av byutviklingsstyret torsdag, samtidig som nye planer for Tresse fremmes.

Les også:

— Bare fantasien setter grenser

En viktig del av prosjektet er også vitalisering av museumskvartalet ved siden av; i første rekke bakgården til Sørlandets kunstmuseum.

— Der kan vi få til vanvittig mye. Bare fantasien setter grenser, mener parksjef Svein Ole Breland.

Både Domkirken menighet og kunstmuseet er positive til å fjerne de parkerte bilene i bakgården til fordel for sosiale aktiviteter som uteservering og kirkekaffe.

Kirkevergen erkjenner at bakgården helst oppsøkes av løsgjengere i dag. Han er kritisk til at kommunen av økonomiske hensyn først vil tilrettelegge gården, før passasjen åpnes.

Slik ser det ut i bakgården til kunstmuseet i dag. Bygningen til høyre i bildet er planlagt revet. Foto: Vegard Damsgaard

— Dette kan bli en fin akse, hvis vi får det til. Men hvis vi ikke åpner opp, blir det en dårlig løsning, den blir ikke halvgod en gang, uttaler Hans Erik Ruud til Fædrelandsvennen.Det vesle bygget inneholder toaletter og garderober, som må erstattes på et vis. De ulike kunst- og kulturaktørene i kvartalet støtter tiltaket, og deltar i en arbeidsgruppe som har diskutert mulighetene.