— Vest-Agder KrFU har hatt en ukultur med å binde stemmer når det kommer til vanskelige spørsmål. Jeg forstår ikke helt vitsen med å bli valgt som utsending fra fylkeslaget til landsmøtet, dersom en må møte med bundet mandat, sier Cecilie Flatnes.

Den 20-årige UiA-studenten som også er nestleder i Songdalen KrF, skrev i helga på Facebook at det sved i hjertet hennes at landsmøtet i KrFU i helga gikk inn for å beholde den delen av programmet som sier at ekteskapet som er forbeholdt mann og kvinne. Hun valgte selv å trekke seg som landsmøtedelegat, da hun ble tvunget til å stemme imot sin overbevisning. Samtidig sa hun ifra seg fylkesstyrevervet.

— Jeg ønsker en organisasjonskultur som setter pris på ulike meninger, og handler deretter, sier hun.

Også fylkesstyremedlem Odd Arne Risdal har sagt fra seg sitt verv. Han oppgir også praksisen med å binde mandatene i viktige saker som årsak.

Får full støtte

Leder av KrFU sentralt, Emil André Erstad, sier det er sterkt beklagelig at fylkeslaget i Vest-Agder bandt sine utsendinger.

— Det finnes ingen hjemmel i KrFUs vedtekter for å binde mandater, noe vi også gjorde helt klart overfor fylkeslaget i forkant av landsmøtet, sier han.

Avviser ukultur

På landsmøtet ble det gjort et vedtak om at det ved denne gangen ikke skulle være anledning til å binde sine utsendinger til å stemme imot egen overbevisning.

Fylkesleder Tove Welle Haugland i Vest-Agder KrFU tar ikke selvkritikk, men beklager at to styremedlemmer fratrer sine verv. Foto: Reidar.Kollstad

Fylkesleder Tove Welle Haugland forsvarer likevel praksisen de har hatt med å binde utsendingene, og tar til etterretning at landsmøtet sa nei til å binde mandatene denne gangen. Hun ønsker ikke å spekulere i om utfallet at synet på ekteskap mellom homofile kunne blitt et annet dersom Cecilie Flatnes ikke hadde trukket seg i protest.— Jeg mener det har vært uproblematisk at landsmøteutsendingene møtte med bundet mandat. Dette har hos oss vært en godt innarbeidet sedvane. Delegatene skal representere flere enn seg selv, mener hun.

Tove Welle Haugland beklager uansett at de to la ned sine verv, og ser gjerne at de kommer tilbake.

På landsmøtet ble Tove Welle Haugland valgt inn i sentralstyret, slik at hun nå ikke lengre fungerer som fylkesleder i Vest-Agder KrFU.

Vant homo-kamp

Med knappest mulig margin, 45 mot 44 stemmer, ble det på helgens landsmøte i KrFU flertall for Vest-Agders forslag om at ekteskap ikke skal kunne inngås mellom personer av samme kjønn.

Lederen i Vest-Agder i KrFU er veldig godt fornøyd vedtaket lyder som følger:

«Ekteskapsloven, adopsjonsloven, barneloven og bioteknologiloven skal bygge på prinsippet om at alle barn har rett til en mor og en far og arbeide for å endre den vedtatte ekteskapsloven, slik at den gamle lovens definisjon av ekteskap som en ordning mellom mann og kvinne gjenopprettes.«

Fra talerstolen på landsmøtet understreket Tove Welle Haugland at alle mennesker har samme verdi, og at en må passe seg for å ikke blande det å være imot felles ekteskapslov, med å være imot homofile.

Emil André Erstad er ikke glad for vedtaket, og viser til at det ikke hadde blitt flertall for dette dersom Cecilie Flatnes ikke hadde trukket seg i protest. Han respekterer likevel hennes avgjørelse og håper hun vil fortsette å engasjere seg i KrFU.