Politiadvokat Folke Åmlid fikk medhold av Kristiansand tingrett i å varetektsfengsle 50-åringen i fire uker. Han er tidligere domfelt 35 ganger og retten kom fram til at det er stor fare for at han vil begå nye straffbare forhold dersom han løslates. Foto: Erlend Olsbu

— Det er helt fantastisk. Vi har fått tilbake nesten alt gull og klokker. Jeg er veldig takknemlig for at politiet har brukt ressurser på denne saken. Jeg tror ikke folk aner hvor ubehagelig det er å bli utsatt for noe sånt, sier Elin Nilsen til Fædrelandsvennen.

Natt til tirsdag tok en fremmed mann seg inn i huset hennes i Kristiansand. Mens hun og ektemannen lå og sov romsterte tyven rundt på jakt etter verdigjenstander.

50-åringen er siktet for å ha stjålet en stor mengde verdigjenstander fra tre bolighus i Kristiansand. Disse smykkene, som ble funnet i mannens besittelse, stammer fra et av de tre tyveriene. Foto: Politiet

Trodde det var datteren

— Jeg våknet av at noen åpnet en skyvedørsgarderobe og noen skuffer. Jeg trodde da at det var datteren min, som var på besøk. Jeg tenkte, jøss hvorfor pakker hun nå midt på natten, før jeg sovnet igjen, sier Nilsen.

Om morgenen skjønte hun hva som hadde skjedd.

— Det er jo helt vilt. Tyven hadde tatt klokker, smykker, jakker, mobiltelefoner og lommebøker. Hunden vår lå og sov på sofaen. Han må ha bøyd seg over hunden for å ta telefonen min som lå til lading, sier Nilsen, som ikke ønsket å la seg avbilde av Fædrelandsvennen.

50-åring pågrepet

Natt til torsdag, to døgn etter innbruddet, ble en 50 år gammel mann fra Kristiansand pågrepet. Han er nå siktet for å ha tatt seg inn i huset til Nilsen, samt to andre boliger. Ifølge politiet brukte tyven den samme fremgangsmåten ved alle tre tyveriene.

— Gjerningspersonen har funnet en nøkkel i en garasje eller bod. Han har deretter låst seg inn i huset og stjålet smykker, dyre klær og elektroniske duppeditter mens eierne lå og sov, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon.

— Den nøkkelen var utrolig godt gjemt. Han har hatt maksimal uttelling, sier Nilsen.

Føler seg forulempet

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en av de andre huseierne som fikk besøk av 50-åringen. Han er i likhet med Nilsen glad for at gjerningsmannen er pågrepet.

— Det er én ting å bli frastjålet noe, men det verste er følelsen av å bli forulempet. Du skal jo kunne føle deg trygg i ditt eget hjem, sier mannen, som ikke ønsket å bli identifisert.

Ifølge politiet var det en kombinasjon av tekniske spor og tyvens fremgangsmåte som ledet fram til 50-åringen. Fredag ble mannen fengslet i fire uker av Kristiansand tingrett.

— Det er opplagt at han bør fengsles. Det er stor fare for gjentakelse av straffbare forhold, sier politiadvokat Folke Åmlid i Agder politidistrikt.

Åmlid viser til at 50-åringen tidligere er domfelt 35 ganger. 27. mars i år ble han løslatt fra fengsel etter å ha sonet en dom på ett år og 11 måneder.

Ville bli løslatt

50-åringen ønsket selv å bli løslatt mot meldeplikt, men ble ikke hørt av retten. Han erkjenner straffskyld for å ha tatt seg inn i huset til familien Nilsen og en annen familie, men nekter for å ha vært inne i det tredje.

Mannen er også siktet for besittelse av 20 gram amfetamin, som ble funnet på ham under pågripelsen.

50-åringens forsvarer, Per Ragnar Holter-Andersen, ønsket ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen etter fengslingsmøtet.