Administrasjonen anbefaler politikerne å si ja til at Kristiansand Friskole AS skal få etablere en privatskole i Vågsbygd.

For ungdom

Kristiansand kommune er høringsinstans i forbindelse med at Norsk Luthersk Misjonssamband har søkt om å få etablere en kristen privatskole for ungdomsskoletrinnet.

Før Utdanningsdirektoratet tar stilling til søknaden skal kommunen uttale seg, og saken blir der behandlet først i oppvekststyret 17. juni og i formannskapet 20. august.

Administrasjonen er innforstått med at etablering av en ny privatskole vil påføre kommunen ekstrakostnader i form av reduserte statlige overføringer, utgifter til spesialundervisning i privatskolen og ekstra skoleskyss.

Vetorett

Onsdag ble det kjent at regjeringen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått flertall på Stortinget for en hasteinnføring av en dispensasjonsordning for privatskoler.

Det gir skoler uten et alternativt pedagogisk eller religiøst grunnlag anledning til å starte skoler til neste år uten å vente på den nye privatskoleloven, ifølge Klassekampen.

Men stortingsflertallet sørget for å få med et viktig forbehold som gir den aktuelle vertskommunen eller vertsfylket anledning til å gå mot en slik godkjenning, melder NTB.

Hvis det skjer, skal godkjenning ikke gis.

— Dette er en kraftig innstramming av Røe Isaksens forslag, mener Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Trond Giske.

Han tror at den lokale vetoretten vil gjøre at flere av de nye privatskolene vil søke forgjeves.