Over 300 mennesker møtte opp for å se Tidemands samling av det norske kristenlivet. Foto: Espen Sand
Tidemands altertavlen "Oppstandelsen", som vanligvis står i Mandal kirke, var det mange som ville se. Foto: Espen Sand
Haugianerne av Adolph Tidemand. Foto: Espen Sand
Koret Kantoriet sang under åpningen av jubileumsutstillingen av Adolph Tidemands verker. Foto: Espen Sand
Maleriene skildret kristenlivet i mange norske hjem på 1800-tallet. Foto: Espen Sand
Mange ville se utstillingen i Buen kulturhus i Mandal. Foto: Espen Sand
Adolph Tidemand utstilling i Mandal 2014 Foto: Espen Sand
John og Mabel Lauvdal studerer bildene. Foto: Espen Sand

— Jeg er veldig opptatt av kunst og deltar på mange utstillinger, men dette er virkelig en «høydare».

Følg FVN Mandal på Facebook!

Med de ordene åpnet Svein Harberg (H), leder av Stortingets kulturkomité, utstillingen «Scener fra norsk kristenliv» som inneholder en sjelden samling av Adolph Tidemands religiøse malerier. 21 malerier og tre tegninger vil den neste måneden henge i galleriet i Buen kulturhus.

Bildene er lånt av blant andre Nasjonalmuseet, Ålesund kommune, Trondheim Kunstmuseum, Lillehammer Kunstmuseum og fra Mandal kirke.

— Løp rundt i gatene

-Bildene er fantastiske, sier John Lauvdal (86) strekker seg godt fram for å se detaljene. Foto: Espen Sand

— Mandal er en av verdens to byer som får lov til å huse disse verkene. Det er stort og jeg er stolt på vegne av byen. Tidemand er en av de største norske malerne og en forløper for de andre kjente malerne fra Mandal. Som liten løp han rundt i gatene her i Mandal og ble født i det hvitmalte huset til venstre for flaggstanga, sa Tore Askildsen, Mandals ordfører, og pekte ut av vinduene fra foajeen i Buen.

Tidemands malerier er fantastiske og jeg liker veldig godt «De ensomme gamle»

Tidemand ble født i Mandal 14. august 1814 i grunnlovsåret. I dag vendte hans verker hjem, 200 år etter hans fødsel. Og med kjente arbeider som blant annet «Haugianerne», var det mange som ønsket å studere kunstnerens skildring av kristenlivet på midten av 1800-tallet.

Tidemands altertavlen "Oppstandelsen", som vanligvis står i Mandal kirke, var det mange som ville se. Foto: Espen Sand

— Fantastiske

— Bildene representerer en spesiell og interessant tid i nasjonalromantikken. Tidemands malerier er fantastiske og jeg liker veldig godt «De ensomme gamle», sa John Lauvdal (86) som hadde tatt turen sammen med kona Mabel (84).

Jan Harald Lohne fra Lindesnes mente bildene skildret en tapt tid.

Haugianerne av Adolph Tidemand. Foto: Espen Sand

— På mange måter er bildene det nærmeste man kommer Facebook i dag. Folk og gjerne hele familier var samlet i hjemmene og kommuniserte med Vår Herre. Jeg er redd det er noe vi har mistet i dag, sier Lohne.

Biskopen talte

Hele 300 var samlet under åpningen av utstillingen torsdag kveld. Blant de fremmøtte var Agder og Telemarks biskop Stein Reinertsen.

Adolph Tidemand utstilling i Mandal 2014 Foto: Espen Sand

Tidemand var en mann full av skaperevne

— Vi tror at Gud har gitt oss skaperevnen og noen fikk mer enn andre. Tidemand var en mann full av skaperevne. Da jeg var ung var jeg veldig fascinert av «Oppstandelsen» og kunne sitte i kirken på hjemplassen og studere dette verket, sa Reinertsen i en tale under åpningen.

Kulturhusleder Alfred Solgaard var en svært fornøyd mann da utstillingen var åpnet.

Strenge sikkerhetskrav

— Bildene dokumenterer den norske folkehistorien og er viktig. Vi har jobbet på spreng den siste tiden med å få dette på plass. Det har vært en lang prosess som kirkerådet startet allerede i 2011, sier Solgaard som håper på 2500 besøkende fram til 14. september.

Bildene er verdt flere millioner kroner. Blant annet ble Haugianerne solgt til en privatperson på begynnelsen av 2000-tallet for over fem millioner kroner. Med slike verdier stilles høye sikkerhetskrav.

— Det er eier som stiller krav om sikkerhet og siden hovedparten av bildene kommer fra Nasjonalmuseet er det særdeles strengt. Blant annet kreves det en person til å holde øye med bildene i åpningstiden og at dørene låses utenom åpning. Buen ser ut til å oppfylle kravene, sier Magne Malmanger, kurator for utstilling.

Preken om Tidemand

— Søndagens gudstjeneste i Mandal vil handle om Adolph Tidemand. Vi vil presentere mange av hans bilder på lerret og prekenen og liturgien vil dreie seg om tematikken i bildene hans, sier Stein Reinertsen, biskop i bispedømmet Agder og Telemark. Førstkommende søndag leder han gudstjenesten i Mandal kirke.

Kirke og kultur har alltid vært tett knyttet sammen

Etter det de har kalt festgudstjenesten vil kirkekaffen legges til Buen kulturhus og Tidemands utstilling.

- Kirke og kultur har alltid vært tett knyttet sammen, så dette blir spennende, sier biskopen.

Kantor i Mandal kirke, Tormod Lindland, har komponert egen musikk som skal fremføres under gudstjenesten.