Vibeke Andrea Sefland med det som kalles verdens vakreste fjell i bakgrunnen, Ama Dablam. Sefland klatret opp akkurat den fjellsiden du ser bak.
Besseggen blir bred i forhold til Mushrom ridge på Ama Dablam.
Slik overnattet Vibeke Andrea Sefland før turen opp til toppen av Ama Dablam. I bakgrunnen ser du tydelig klatreruten mot toppen. Det er skarpe kanter, for å si det mildt.
Ganske bra utsikt. Den grønne dalbunnen du ser til høyre i bildet ligger faktisk på over 3.000 meters høyde.
Vibeke Andrea Sefland på sin favorittopp en førjulskveld i desember. Det var her alt begynte. På Dueknipen, altså. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Vibeke Andrea Sefland er hjemme for å feite seg på julekaker, men det kribler allerede. I januar skal hun ut og klatre igjen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Et spesielt bilde Bak Vibeke Sefland til høyre ser du Makalu, rett til venstre for den røde luen ser du først Lhotse og så Mount Everest, verdens høyeste fjell. Sefland står her på toppen av Ama Dablam.
Vibeke Andrea Sefland nyter solen i teltleiren. Det er ikke stygge omgivelser, akkurat.
Her klatrer Vibeke Andrea Sefland (41) på cirka 6000 meters høyde på Ama Dablam. Under henne er det to kilometer rett ned.

— Hvis noen har en halv million, skal jeg ordne klatringen, ler Sefland så afrokrøllene spreller rundt henne.

Vibeke Andrea Sefland på sin favorittopp en førjulskveld i desember. Det var her alt begynte. På Dueknipen, altså. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Hun er en usedvanlig aktiv og reisevandt kristiansander, og klatreinteressen må ha noe med oppveksten like ved Kristiansands mest kjente fjellnabb, Dueknipen, å gjøre. Først til verdensrekorden:— Everest er 8.848 meter. Man kan gå ned i en slukt på cirka 7.900 meter for så å klatre opp nabofjellet Lhotse på 8.516. Det tar rundt et døgn og 17 menn har gjort det. Ingen kvinner. Jeg skal bli først - og jeg skal gjøre det på under 24 timer.

Går alt bra, klatrer Vibeke Andrea Sefland og klatrevennen Garret Madison opp på Everest 17. mai neste år.

— Vi skal klatre siste bit opp til Everest om morgenen. Er vi heldige med været blir vi 20 minutter på toppen, før vi setter på stoppeklokka. Da har vi ett døgn på oss. Det er en fantastisk tur. Ikke veldig teknisk vanskelig, men lang og hard på så kort tid, sier hun.

Vibeke Andrea Sefland med Mount Eversert og Lhotse i bakgrunnen. Det er slukten eller buen rett til venstre for hodet hennes hun skal klatre i mai. Ned fra Everest til venstre og opp Lhotse rett over hodet.

— Vulgært julejag

41-åringen jobber egentlig i Forsvaret. Hun har tjenestegjort for Norge og FN, både på Golanhøyden i Syria, i Afghanistan, Kosovo, Tsjad i Afrika, Libanon og Irak. Hun har feiret jul i de fleste av disse landene. Nå har hun tatt permisjon i over ett år for å klatre og oppleve på fulltid.

— Det er deilig å stoppe innom til jul hos mamma og feite seg opp på julekaker. Samtidig blir jeg, som stort sett bor i militærbaser eller i telt i fjellvegger rundt om i verden, ganske opprørt over julejaget. Dette stresset etter å kjøpe ting til folk som ikke trenger noe. Det er litt vulgært.

Hun sier det allerede har begynt å krible etter nye naturopplevelser, selv om det er trivelig å være hjemme på Dueknipen, det fjellet hun trolig har klatret flest ganger. Allerede som liten jente visste hun at hun kom til å klatre mye i livet.— For meg handler livet om å leve intenst. Vi skylder oss selv og hverandre det. Vi har bare dette ene livet, og vi må få mest mulig ut av det, forteller Vibeke Andrea.

— Med ditt aktivitetsnivå skal vi kanskje være glad for at det er så mange fjell i verden?

— Ikke sant! Akkurat. Ha, ha, ha. Det er sånn jeg tenker. Det er deilig med utfordringer, fantastisk å oppleve mestringen ved å takle dem. Det er så gøy.

Sabotasje

Konflikter er ikke gøy. Du husker kanskje at Fædrelandsvennen hadde en større artikkel i september om Vibeke Andrea Seflands planer i Himalaya. Da skulle hun bli første kvinne opp sørøstveggen på Makalu (8.463).

Det gikk ikke. For et drama det ble.

— Vi ble rett og slett truet på livet av noen engelskmenn som ikke ønsket oss i samme fjellet. Da vi forsøkte en annen rute, ble vi utsatt for et sherpa-opprør. Det er egentlig veldig bra at sherpaene begynner å skjønne hvor uunnværlige de er. De fortjener bedre forhold. Men sabotasje er ikke bra, uansett. Jeg kunne fortalt ekstreme ting, sier hun.

Verdens vakreste

Hun og Garrett måtte avbryte Makalu.

I stedet dro de til Ama Dablam - kalt verdens vakreste fjell. De nådde toppen.

Her klatrer Vibeke Andrea Sefland (41) på cirka 6000 meters høyde på Ama Dablam. Under henne er det to kilometer rett ned.

Derfra kan du se over til Everest og Lhotse hvor verdensrekordforsøket skal skje. Hun skal greie det, sier Vibeke Andrea Sefland.

Hun skal bare finne en sponsor eller fire, guide noen opp Aconcagua (over 6000 meter) i Argentina i januar, guide på Kilimanjaro i februar og klatre opp Carstens Pyramid i Indonesia i mars...

Ikke rart hun trenger mye julekake.