De ansatte ved iskremfabrikken ble fredag informert om den tidligere fabrikksjefens bortgang.

«Otto J. Hennig-Olsen var den fødte leder og forretningsmann. Han overtok bedriften med stor entusiasme, og førte Hennig-Olsen fra å være en kjellerbedrift til å bli en av Nordens ledende iskremprodusenter.

På slutten av femtitallet kom hjemmefryseren til Norge. Da følte han at tiden var inne til å satse stort og satte i gang med å bygge en egen isfabrikk. Fabrikken sto ferdig i 1960 og var den gang som nå landets mest moderne iskremfabrikk», heter det i bedriftens egen omtale av 87-åringen.

Det var faren Sven Hennig-Olsen som etablerte bedriften i hjembyen, etter at han lærte seg iskremfaget over dammen, i Chicago. Den første iskremproduksjonen startet på bakrommet i en kiosk i Kristiansand i 1924. Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— En epoke er over

Sønnen Paal er i dag sjef for bedriften. Han opplyser til Fædrelandsvennen at hans far døde etter kort tids sykdom.

— Han havnet på sykehus for fjorten dager siden, og kom senere hjem igjen. Han døde hjemme, fredfullt og fint, sier sønnen.

Familien har mottatt mange kondolansemeldinger.

— Det er jo trist og vemodig, og på mange måter er en epoke over. Familien tar hans bortgang med fatning, han var jo en gammel mann, sier sønnen.

- Kremen av iskrem

Otto Hennig-Olsen var ikke gamle karen før han gjorde tjeneste som visergutt i farens kolonialforretning. Etter hvert ble det iskrem på full tid.

otto-hennig-olsen.jpg Foto: Skjermdump

Hennig-Olsen ledet selv bedriften gjennom flere tiår før han gikk over i rollen som styreformann, mens sønnene overtok den daglige driften. Han har de senere år vært hyppig å se i tv-ruta, som lun frontfigur i reklamefilmene for «kremen av iskrem».Etter artium ved Kristiansand Katedralskole tok Otto Johan studentfagkurs, var et år på college i London og avtjente sin verneplikt i Tysklandsbrigaden.

Omsetter for 650 millioner

Deretter gikk han inn i arbeidslivet, først et år ved en kornmølle i nærheten av Esbjerg, deretter et år ved Hunsfos i Vennesla, før han trådte inn i familiebedriften.

Blant ansatte var han høyt ansett med sin varme, lune menneskelighet og evne til å delegere ansvar, slik at bedriftens egne ansatte rykket opp i lederjobber.

For sin innsats innen norsk iskremproduksjon og bedriftsledelse, bleOttoJohan Hennig-Olseni 1998 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Han har dessuten vært aktiv i bransjeforeningen for iskremprodusenter.

Ifjor ble et rekordår med resultat på 53,9 millioner kroner, etter at det ble solgt 27 millioner liter is for 659 millioner kroner.