Mr. Hennig-Olsen Is har gått bort

Otto Johan Hennig-Olsen døde torsdag kveld, 87 år gammel.

Publisert:

Otto Johan Hennig-Olsen etablerte fabrikken i 1960, mens faren grunnla bedriften i 1924. Foto: Jack Risbakken

  • Magnus Nødland Skogedal
  • Vegard Damsgaard
Denne artikkelen er over fem år gammel

De ansatte ved iskremfabrikken ble fredag informert om den tidligere fabrikksjefens bortgang.

«Otto J. Hennig-Olsen var den fødte leder og forretningsmann. Han overtok bedriften med stor entusiasme, og førte Hennig-Olsen fra å være en kjellerbedrift til å bli en av Nordens ledende iskremprodusenter.

På slutten av femtitallet kom hjemmefryseren til Norge. Da følte han at tiden var inne til å satse stort og satte i gang med å bygge en egen isfabrikk. Fabrikken sto ferdig i 1960 og var den gang som nå landets mest moderne iskremfabrikk», heter det i bedriftens egen omtale av 87-åringen.

Det var faren Sven Hennig-Olsen som etablerte bedriften i hjembyen, etter at han lærte seg iskremfaget over dammen, i Chicago. Den første iskremproduksjonen startet på bakrommet i en kiosk i Kristiansand i 1924. Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— En epoke er over

Sønnen Paal er i dag sjef for bedriften. Han opplyser til Fædrelandsvennen at hans far døde etter kort tids sykdom.

— Han havnet på sykehus for fjorten dager siden, og kom senere hjem igjen. Han døde hjemme, fredfullt og fint, sier sønnen.

Familien har mottatt mange kondolansemeldinger.

— Det er jo trist og vemodig, og på mange måter er en epoke over. Familien tar hans bortgang med fatning, han var jo en gammel mann, sier sønnen.

- Kremen av iskrem

Otto Hennig-Olsen var ikke gamle karen før han gjorde tjeneste som visergutt i farens kolonialforretning. Etter hvert ble det iskrem på full tid.

otto-hennig-olsen.jpg Foto: Skjermdump

Hennig-Olsen ledet selv bedriften gjennom flere tiår før han gikk over i rollen som styreformann, mens sønnene overtok den daglige driften. Han har de senere år vært hyppig å se i tv-ruta, som lun frontfigur i reklamefilmene for «kremen av iskrem».Etter artium ved Kristiansand Katedralskole tok Otto Johan studentfagkurs, var et år på college i London og avtjente sin verneplikt i Tysklandsbrigaden.

Omsetter for 650 millioner

Deretter gikk han inn i arbeidslivet, først et år ved en kornmølle i nærheten av Esbjerg, deretter et år ved Hunsfos i Vennesla, før han trådte inn i familiebedriften.

Blant ansatte var han høyt ansett med sin varme, lune menneskelighet og evne til å delegere ansvar, slik at bedriftens egne ansatte rykket opp i lederjobber.

For sin innsats innen norsk iskremproduksjon og bedriftsledelse, bleOttoJohan Hennig-Olseni 1998 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Han har dessuten vært aktiv i bransjeforeningen for iskremprodusenter.

Ifjor ble et rekordår med resultat på 53,9 millioner kroner, etter at det ble solgt 27 millioner liter is for 659 millioner kroner.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Vegard Damsgaard vegard.damsgaard@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand