Torsdag ble de nye tallene i den årlige rapporten «30-dagers overlevelse og reinnleggelse ved norske sykehus for 2013» fra Kunnskapssenteret lagt fram. Den viser forskjellen i kvalitet på behandlingene ved norske sykehus vurdert ut fra forskjellige kvalitetskriterier.

For fjerde år på rad kommer Sørlandet sykehus ut blant de dårligste i landet når det gjelder antall overlevende 30 dager etter behandling på sykehuset.

— Vi er bekymret for oppfølgingen av pasientene etter utskrivelsen fra sykehuset. Dette må vi se på i samarbeid med kommunene, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Kunnskapssenteret har sett på hvor mange som har overlevd 30 dager etter behandlingen for en rekke diagnoser, som til sammen utgjør 80 prosent av pasientene på sykehuset.

Vanskelig

— Det gjør det litt vanskelig å vite hvor vi må sette inn tiltak, når ikke vi kan peke på en eller flere diagnoser, sier Engstrand.

Men sykehuset har etter fjorårets rapport gjort et hovedgrep. På avdelingene blir nå alltid de pasientene med størst risiko for problemer pekt ut, og de får ekstra oppfølging og behandling. Resultatene av denne innsatsen vil ikke bli synlige på Kunnskapssenterets statistikk før neste år. Engstrand har imidlertid grunn til å tro at de vil vise forbedringer.

Færre dør

Årsaken er tall fra en annen tilsvarende sammenlikning sykehuset er med på. Der kommer rapportene hver tredje måned. Der ser sykehuset at færre dør innen 30 dager sammenlignet med 50 norske og utenlandske sykehus.

— De rapportene handler bare om hvor mange som dør mens de ligger på sykehus. Kunnskapssenterets tall omfatter også hva som skjer når pasientene skrives ut fra sykehuset, sier Engstrand.

Sykehjem

Når de er skrevet ut, overtar kommunene ansvaret i de fleste tilfellene. Enten gjennom hjemmesykepleie eller sykehjem.

— Vi må sammen med kommunen foreta videre undersøkelser av hva det er som skjer med pasientene når de er skrevet ut for å finne ut om det er forbedringspotensial på den kommunale tjenesten, sier Engstrand.

Han innrømmer også at det kan være tilfeller der sykehuset har skrevet ut pasienter for tidlig, og at sykehuset ikke har forberedt utskrivelsen godt nok. Dårlige forberedelser fra sykehusets side kan være at medisinlister ikke er ajourført, at ikke sykdomshistorien (epikrisen) følger med og at ikke sykehjemmet får nok tid til å forberede seg til mottaket.

Positive sider

Det er to positive sider av Kunnskapssenterets rapport. Den ene er at forskjellen mellom de sykehusene som gjør det best, og de som gjør det dårligst, er mindre. Dessuten viser tallene at Sørlandet sykehus er blant de beste i Norge på reinnleggelse av eldre pasienter innen 30 dager.

En reinnleggelsedefineres som en akutt innleggelse innen 30 dager etter at pasienten ble skrevet ut fra et tidligere sykehusopphold.

Tallene fra Kunnskapssentere omfatter også 30-dagers overlevelse etter hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd. Sørlandet sykehus skiller seg ikke ut på noen av dem.