Inge Fosselie (stående) og Johan-Chr. Sandvand har restaurert den gamle filmen Kristiansand i krig og fred. Lars Myrvold fra Berge Libris (t.v.) var på Kilden for å selge filmen, som han ellers gjør i sin butikk fra i dag. Foto: Lars Hollerud
Tyske soldater marsjerer i Kristiansand 9. april 1940. Foto: Lars Hollerud
SS-Hauptsturmführer og kriminalkommissar Rudolf Kerner ble dømt til døden av Agder lagmannsrett. Straffen ble senere omgjort til livsvarig fengsel. Foto: Lars Hollerud
2. mai 1945 brakte Fædrelandsvennen omsider en oppmuntrende nyhet fra krigens gang. Foto: Lars Hollerud
17. mai 1945. Foto: Lars Hollerud
31. august 1945 ankom kong Haakon Kristiansand. Foto: Lars Hollerud

Minnet kom sterkt tilbake da han tirsdag inntok første rad i Seniorkilden for å se dokumentarfilmen «Kristiansand i krig og fred».

— Det gikk bra. Jeg ble plassert på Hægelandsheimen, der jeg ikke kjente noen. Men jeg ble godt ivaretatt av snille mennesker. Og etter to uker fant mine foreldre ut hvor jeg var.

Dette tenkte naturlig nok den mangeårige havnefogden og nå pensjonisten Odd A. Salvesen på, mens han fulgte den 32 minutter lange filmen.

Den avsluttes med scener fra 31. august 1945, dagen da Kristiansand eksploderte i jubel da kong Haakon ankom byen.

17. mai 1945. Foto: Lars Hollerud

Da var Odd A. Salvesen blitt ti år. Han husker at han sto i Tollbodgata og at også han jublet da kongen passerte.

Dugnad

Filmen «Kristiansand i krig og fred» ville ikke ha blitt sett av noen, uten innsatsen til Johan-Chr. Sandvand og Inge Fosselie.

De to parhestene fra NRK Sørlandet og AS Media bruker en del av sine pensjonisttimer på å lete fram og restaurere gamle, lokale filmkutt.

Inge Fosselie (stående) og Johan-Chr. Sandvand har restaurert den gamle filmen Kristiansand i krig og fred. Lars Myrvold fra Berge Libris (t.v.) var på Kilden for å selge filmen, som han ellers gjør i sin butikk fra i dag. Foto: Lars Hollerud

— Denne filmen var full av hakk da vi fant den, og hoppet og spratt da vi forsøkte å kjøre den. Nå er den restaurert og spilt over på dvd, sier Sandvand.

Det tallrike publikummet i Kilden fikk se en dokumentar som i sin tid ble filmet av Dagfinn Pettersen, kommentert av Olav «Ukas» Varen, og klippet og redigert av Kjell Mardon Olsen.

En annen lokal kjendis fra de dager, Lodin Aukland, sørget for at Skjebnesymfonien ledsaget krigsutbruddet, at Våren av Grieg preget våren fem lange år senere, pluss annen musikk som forsterket bildene.

Andre filmer

Kinofremvisningen på Seniorkilden denne dagen besto egentlig av to filmer. De fremmøtte fikk også se en 20 minutter lang mimrefilm fra Kristiansand havn, for ikke så veldig mange år siden laget av nevnte Sandvand og Fosselie.

Også derfra har Salvesen diverse minner, som havnefogd og senere havnedirektør i en mannsalder.

Flere av de fremmøtte har også sett film av duoen Sandvand/Fosselie i Kilden tidligere.

Også «Her skal byen ligge» og «Æ ser dæ på Markens» trakk tilnærmet full sal.

Johan Chr. Sandvand avslører at det kan komme enda en, dersom noen spør. Den heter «Husker du - streif i svundne år».

Og skulle noen ha andre filmatiske godbiter med allmenn interesse i skuffer eller skap, er det bare å ringe.