kaos 2.JPG Foto: Melinda Taraldsen
kaos 3.JPG Foto: Hallgeir Oftedal
Det er nå lang kø av skuelystne som skal til Søgne og se rekordforsøket med fyrverkeri klokken 18. Foto: Per Moseid

— Vi fikk sikkert over 100 telefoner fra fortvilte og sinte bilister som ikke kom fram verken på europaveien eller på lokalveiene i Søgne. Folk brukte E 39 som parkeringsplass og kjørte inn på sykkelveier. Det var fullstendig Texas.

Det sier operasjonsleder Magne Storaker i Agder politidistrikt. Han sier utrykningskjøretøyer ville hatt en umulig oppgave dersom de hadde hatt behov for å ta seg raskt fram i de timene det stod på som verst.

- For stort for Søgne

Magne Storaker lurer på om ikke lørdagens verdensrekordforsøk i fyrverkeri faktisk ble et for stort arrangement å legge på Tangvall og tett opptil Europaveien.

Flere bilister ringte også Fædrelandsvennen og fortalte om trafikkaos.

— Trafikken står dønn stille, fortalte Frank Salvesen som prøvde å kjøre fra Søgne til Kristiansand på motorveien.

— Folk har parkert på motorveien. Begge veier - til Mandal og til Kristiansand. Det er et salig kaos, la han til.

— Jeg kjører på gamle E 39 og kan se at trafikken står stille på motorveien, fortalte Hallgeir Oftedal som kjørte fra Søgne mot Kristiansand.

Politiet kunne ikke hjelpe

Politiet sto fullstendig maktesløse.

— Det hjelper ikke å ringe politiet å klage på trafikkaos på E 39. Politiet er klar over dette og gjør det som er mulig, skrev politiet på Twitter.

Like etter konstaterte politiets operasjonssentral at folk hadde forlatt bilene midt i kjørebanen for å se fyrverkeri, og det var helt stopp trafikken.

Kø fra Hannevika

Det var også kø til Søgne før fyrverkeriet ble fyrt av.

— Jeg har akkurat kjørt fra Søgne mot Kristiansand, og det ser ut til at de også kommer til å sette verdensrekord i kø-kjøring. Køen går helt fra Søgne til Hannevika i Kristiansand, fortalte Kjetil Haraldseid på telefon til Fædrelandsvennen.

20.000 på Tangvall

Administrativ leder i Søgne Røde Kors Hjelpekorps, Tom Erik Dønnestad, mener over 20.000 personer var samlet på Tangvall for å se på fyrverkerifesten. Det var hjelpekorpset som hadde ansvaret for parkeringen.

— Jeg er fullt klar over at det ble kaos, men vi hadde faktisk mange ledige parkeringsplasser i Høllen Vest, der det var satt opp shuttlebuss til Tangvall. Problemet var bare at mange bilister ikke rettet seg etter anvisningen fra våre 60 parkerings- og trafikkvakter. Altfor mange kom også til Tangvall i siste liten, sier han.