På pressekonferansen på ordførerens kontor tirsdag ettermiddag, la de borgerlige budsjettkameratene fram sitt budsjett for neste år og denne fireårsperioden.

Den største tildelingen går til helsesektoren, der koalisjonen styrker grunnbemanningen med 20 millioner kroner i perioden.

Eldreomsorgen ser dermed ut til å bli en vinner i Kristiansand-budsjettet.

Godt å bli gammel

— Kristiansand er kjent som barnas by, men det skal være godt å bli gammel også, sa Tor Utsogn (Frp), leder i helse- og sosialstyret.

Administrasjonen hadde foreslått en styrking av eldreomsorgen på 77 millioner de kommende fire årene.Og i tillegg vil det borgerlige flertallet gi 20 millioner til sykehjemmene. Til sammen blir det 97 millioner på fire år.

— Vi må jobbe for at eldre kan bo hjemme lenger, men vi må også gjøre noe for dem som må bo på institusjon, sa Utsogn.

Mindre skatt

I budsjettet utfordres ikke gjeldstaket på 5,3 milliarder kroner, og det legges opp til en ytterligere reduksjon i eiendomsskatten.

Ifølge koalisjonen vil opplevd nedgang fra 2013 til 2018 være på sju prosent. En husholdning som betaler 10.000 kroner i eiendomsskatt i 2013, vil betale 9300 i 2018. På seks år peker nedgangen i satsen fra 6,40 promille til 6 promille.

Likevel er Kristiansand en av kommunene i Norge med høyest eiendomsskatt.

— Eiendomsskatten har gått ned og kurven er på rett vei. Det dreier seg om totaløkonomi og vi jobber med å styrke totaløkonomien, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Han mener eiendomsskatten fortsatt må ned.

- Små skritt

Også gruppeleder Hans Otto Lund er tilfreds med dette.

— Et veldig bra og tydelig signal at vi holder det vi lover, vi senker skatten. Det er små skritt, men en tydelig retning på nedgangen.

— Eiendomsskatt og var-utgifter satt sammen viser at vi gjør det riktig, sa han.

KrFs gruppeleder Grethe Kvelland Skaara ble spurt om hun er enig i at skatten senkes.

— Her senkes skatten, men det er samtidig fokus på barn og unges oppvekstvilkår og de som trenger pleie. Vi har fokus begge sider. Vi har hatt veldig høy eiendomsskatt, og det komme barnefamilier og andre til gode at den senkes. Den er fortsatt høy, ment totalt på kommunale utgifter så kommer vi greit ut.

Budsjettgrep

• En ny idrettshall i Randesund blir foreslått lagt til Søm. I så fall blir det ikke noe av planene om en idrettshall i Ytre Randesund. Idrettshall på Søm vil bli bygget sammen med oppvekstsenteret som Oasen Skole skal bygge her. I tillegg til Oasen skole vil både kommunen og Randesund Idrettslag bidra. Flertallet åpner også opp for at Tveit kan få ny flerbrukshall. Denne kan bli bygd som eget AS.

• To av byens idrettsanlegg kan få penger til nytt kunstgress. Color-banen og Kongsgårdsbanen får til sammen to millioner.

• I framtiden kan ansatte i Kristiansand kommune få pengepremie hvis de klarer å spare penger. Det borgerlige flertallet vil premiere det beste innsparingstiltaket som ansatte kommer fram til. Premien er 20.000 kroner som blir utbetalt etter at innsparingstiltaket er gjennomført.

• De borgerlige partiene som utgjør flertallet, åpner også for å bevare gymsalen på Grim skole.

• Flertallet vil gi støtte på 200.000 kroner til den nye chatte-tjenesten til Blå Kors, som skal finansieres med 1,5 millioner kroner over statsbudsjettet, og ha kontor i Kristiansand.

• Innen helse vil de også gi 70.000 kroner hver til disse: Wayback, Rio, A-larm, Atrop, Tur for Hjertelyst, Gatejuristen og Gatemagasinet Klar (50.000).

• Flertallet vil revitalisere Kanonmuseet på Møvig ved å rehabilitere den gamle ammunisjonsjernbanen. Det er også et ønske om å kjøpe deler av Furuborgs samlinger, en stor samling av antikviteter.

500 fattige familier i Kristiansand

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) tok med kommunens utfordringer for ikke bare å male et rosenrødt bilde.

— Nav meldte i går at 500 fattige familier må få ekstra støtte til jul. Dette er ferske tall fra Nav-leder Elisabeth Engemyr, og vi må se på hva vi kan gjøre politisk, sier Jørgen Kristiansen.

— Dette går ofte i arv. Derfor applauderer vi Kristiansand som er i startfasen av et prosjekt der vi har tenkt å se på de 100 familiene som er fattigst og hva vi skal gjøre der, sier Tor Utsogn (Frp).

Andre utfordringer er lavere skatteingang, mangel på storbytillegg, fallende oljepris opp mot NODE-bedriftene.

Kristiansen pekte også på at kommunen igjen setter ny rekord i befolkningsvekst, med over to prosent vekst. Han la rimelige boliger, sterk næringslivsvekst og investeringer i skole og idrettsanlegg til grunn for å ha bidratt til dette.

— Vi har 18 flerbrukshaller, Stavanger har 8 i sammenligning, og vi planlegger to til.