— Man mister gnist og føler seg motarbeidet. Er dette Vennesla kommunes holdning til frivillige som vil noe? I så fall er det ikke rart at folk slutter å gjøre noe og heller ber kommunen selv ordne opp, sier leder i foreningen med 50 medlemmer, Jonny Solheim.

Sportsfiskerne skal bruke paviljongen når de øver eller konkurrerer i fluekast. Den skal ligge ved kommunens opparbeidede fellesstrand på Moseid, like ved nasjonal sykkelrute 3. — Alle kan bruke den. Skoler, turfolk, barnehager, alle. Vi må altså ut med avgift fordi vi vil skape noe flott for folk. Det kommunale tilskuddet vi fikk til paviljongen, var akkurat nok til å betale avgiften for søknadsprosessen, sier han.

Forstår

Enhetsleder Eivind Mauland i Vennesla kommune, forstår reaksjonen:

— Frivillige gjør mye flott, men byggesak drives etter selvkost. Derfor sender vi gebyr til alle, uansett formål. I løpet av ett år er det mange lag og foreninger som må ut med betydelige summer.

Mauland sier det må være sånn. Gir man rabatt, måtte andre utbyggere dekket regningen gjennom økte gebyrer.

— Vil politikerne støtte frivillighet høyere, må de gjøre det via kommunekassa og gi tilskudd. Det er selvsagt mulig.

Også i Kristiansand er praksis fulle gebyrer, selv om det er en ideell organisasjon som bygger på dugnad. Teknisk direktør Ragnar Evensen tror samtlige kommuner som har byggesaksgebyr gjør det på denne måten.

Ved eiendomsskatt er det annerledes. Da gir politikerne fritak for bygninger ti lag og foreninger. Eksempelvis idrettsbygg, speiderhus eller bedehus

Forstår ikke

Ordfører Thorhild Bransdal mener skatt og gebyr ikke kan sammenliknes. Hun sier venneslapolitikerne ønsker frivillig innsats.

— Jeg har litt vondt for å forstå at her er noe å kritisere oss for. Uansett er dette en budsjettsak vi eventuelt må komme tilbake til, sier hun.