Varaordfører Helge Andresen i midten sammen med Frps Egel Terkelsen diskuterer om Lunde-saken skulle utsettes eller hva? I forgrunnen Høyres Tom Løchen. Foto: Thomas Hegna
Søgne kommunestyre sa torsdag ja til blokka på Lunde med 14 mot 13 stemmer. Ordfører Åse Severinsen er lei av anklagene om å være kjøpt og betalt av næringslivet og krever nå at ballen legges død. Foto: Thomas Hegna (Arkivfoto)

— Nå er jeg lei dette. Mulig vi i Høyre selv forlanger lovlighetskontroll av vårt eget vedtak. For vi må få ryddet disse påstandene av veien. Det river ned troverdigheten til hele Søgne-politikken, sier ordfører Åse Severinsen til Fædrelandsvennen

Kommunestyret skulle si ja eller nei til leilighets- og butikkomplekset som blant andre Mur i Sør Eiendom og Tom Arne Aamodt vil bygge på Lunde. Bygget bryter med den planen innbyggerne var med på å utarbeide for få år siden, og engasjementet i saken er svært stort.

Brukte k-ordet

Det lå allerede an til en het debatt, da SVs Per Kjær gikk på talerstolen og skapte full fyr:

Stridens kjerne er denne blokka som Mur i Sør Eiendom nå har fått lov å bygge på Lunde. Foto: Møvik Byggtjenester AS

— I valgkampen for tre år siden var Mur i Sør med på å sponse annonser for Høyre og Frp i lokalavisen. Er habiliteten til Høyre og Frp vurdert i denne saken? Jeg sier ikke at noen er korrupte, jeg tror vel ikke det. Men habilitet er ikke bare økonomi, det handler også om noen kan oppnå særfordeler, sa Kjær.Varaordfører Helge Andresen (H) gikk indignert på talerstolen:

— Mener Kjær på ramme alvor at 14 representanter fra Høyre og Frp skal tre til side? Det er meget alvorlig å komme med disse påstandene fra denne talerstolen, sa han og minnet om at kontrollutvalget har behandlet annonse-saken og at den har vært oppe mange ganger før.

Aps Bjørn Egeli tok ordet:

— Hvis det er et sted slike spørsmål skal stilles, er det vel fra kommunestyrets talerstol.

Helge Andresen:

— Vi vil ikke ha på oss denne mistanken. At vi skal være så små at vi tar standpunkt i en byggesak på det grunnlag som her spekuleres i. Nei, vet dere hva! Jeg ber om pause. Vi må vurdere situasjonen, sa Helge Andresen.

Munnhuggeriet fortsatte om hvem som er kjøpt av hvem. Frp minnet om at Sp, Ap og SV får penger av LO.

— Men LO søker ikke om å bygge noe i strid med gjeldende planer på Lunde. Dessuten er vi åpne, repliserte Bjørn Egeli.

— Vi har forsøkt å finne ut hvem som sponset oss. Vi får bare vite at det var 22 bedrifter. De gjorde det for egen regning sist valgkamp. Vi vet ikke hvem de er, sa Helge Andresen.

Varaordfører Helge Andresen i midten sammen med Frps Egel Terkelsen diskuterer om Lunde-saken skulle utsettes eller hva? I forgrunnen Høyres Tom Løchen. Foto: Thomas Hegna

Etter pausen ble partiene enige om å fortsette møtet, og eventuelt be om lovlighetskontroll i ettertid. Utbygger Tom Arne Aamodt fulgte debatten.— Har du kjøpt dem?

— Selvsagt ikke. Vi var noen som støttet regimeskifte, fordi vi ville ha mer næringsvennlighet. Er ikke det helt normalt at næringslivet vil, svarte han.

Lundes kvaliteter

Debatten om selve blokka dreide seg om Lundes kvaliteter med elva og mange, små trehus, og om et murbygg i fire etasjer passer inn.

Torfinn Kleivset (KrF) sa at han hisser seg opp over at én utbygger får lov å bryte med en plan hele lokalsamfunnet har vært med på å lage og som forutsetter trehus og skråtak på Lunde.

Solveig Kjelland Larsen (Ap) snakket om å bevare Lunde.

— Bygg høyt og tett inn mot heia, men ikke her. Lunde er en perle som ikke må ødelegges. Nei til et nytt Tangvall, sa hun.

Høyre og Frp mente de også lytter til folk, og sa at bygget er kuttet fra fem til fire etasjer

— Noen er alltid mot fornyelse, dette blir flott, sa Frps Christian Eikeland.

- Vi gir oss ikke

Gunn Reidun Myran i Lunde Vel var skuffet torsdag, men hun sier lokalbefolkningen ikke gir seg.

— Jeg kan ikke si hva vi vil gjøre akkurat, men vi vil fortsatt kjempe mot blokka til Mur i Sør, sa hun til Fædrelandsvennen etter vedtaket i kommunestyret. Tidligere har velforningen varslet at de vil be fylkesmannen om hjelp.

En rekke beboere var til stede i kommunestyresalen. - Folk er veldig mot, og engasjementet er stort, sier Monan.

Velforeningene er opptatt av at befolkningen var med på å utforme Lunde-planen, og at det blir feil å gi en utbygger spesialbehandling.

Utbygger Tom Arne Aamodt sier han nå vil sette i gang salg av leilighetene i bygget. Deretter vil han vurdere når han skal sette i gang bygging.