— Jeg krever sykkelstier neste år, sa Torgrim Olsen og slo hardt i bordet ved talestolen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Og han fikk det som han ville. Begge fraksjonene i bystyret hadde fridd til ham da han sa han ville ha penger til sykkelstier. Og begge blokkene fant i løpet av kvelden fram fem millioner kroner ekstra til Olsens ønsker.

Han holdt bystyret på pinebenken helt til slutt over hvilket budsjettforslag han ville stemme på:

Enten det fra Ap, Sp, KrF, SV og Venstre.

Eller det fra Høyre, Frp og en uavhengig.

Stemmetallet var 17-17. Og det ble derfor opp til Torgrim Olsen å bestemme, en posisjon han svært sjeldent har hatt glede av i denne valgperioden - i alle fall i en budsjettrunde.

På pinebenken

Først under selve avstemningen ved 21-tiden ble det klart at Olsen fulgte Ap-fraksjonen. - Jeg mislikte at Høyre og Frp drev med ostehøvel-kutt i budsjettet. Det manglet en helhet, sa Olsen etter avstemningen - svært så fornøyd med å ha spilte hovedrollen i debatten.

Det ble gjort flere forsøk på å overtale Olsen til stemme på akkurat deres budsjettforslag. Den ene kom fra Stein Inge Dahn (V).— Jeg vil minne Olsen på at det er flertallet i denne sal som har stemt ned våre forslag om sykkelstier flere ganger. Nå har vi plutselig fått flertall og vi skal sørge for sykkelsti neste år! Og vårt forslag er mer romslig enn det andre, sa han til latter fra resten av bystyret.

Komisk

Deretter gikk Alf G. Møll (Frp) fram og sa at dette var den mest komiske budsjettdebatten han har vært gjennom.

— Før dette bystyret hadde ingen sykkelstier med på sine budsjettforslag. Nå prøver vi alle å tekkes Miljøpartiets Olsen. Morsomt, humret Møll.

Mindre komisk ble det ikke da Olsen krevde gruppemøte — han som er alene for sitt parti i bystyret. Det fikk han innfridd, før han forsvant ut av bystyresalen.Etterpå røpet han at han hadde ringt en venn for å få råd. - Råd fikk jeg, men jeg bestemte meg først underveis i debatten, sier Olsen.

Økning i eiendomsskatt

Hva gjelder selve budsjettet handlet det igjen mest om eiendomsskatt. Mens rådmannen ville øke skattesatsen fra to til tre promille, ville ikke Frp og Høyre ha noen økning. Ap og Sp ville derimot ha økningen.

Men for å få med Venstre måtte de gå ned til 2,5 promille. — Det er vi fornøyd med at vi fikk til. Dette synes jeg er en delseier for oss, sa Venstres Stein Inge Dahn. Dette grepet gjør at kommunekassa får sju millioner kroner mindre i inntekter neste år i forhold til rådmannens forslag.

Hall i Holum

Mange vil også glede seg over at bystyret vedtok å bygge flerbrukshall i Holum og ny gymsal ved Frøysland skole.

Ellers ble ordningen med frukt og grønt i ungdomsskolen videreført, mens bydrift får kjøpe redskapsbærer og gressklipper til 2,5 millioner.