FRA CHRISTIAN INGEBRETSEN TIL KVELERTAK: Mens 16 år gamle Synne Lauli Tjøsvåg (foran) reiser videre fra Sarons Dal til Fjellparkfestivalen i Flekkefjord på mandag, blir Rebecca Isdal (16) værende i Kvinesdal. - Oldefaren min var Aril Edvardsen. Jeg blir her, sier hun. Foto: Tommy Ellingsen
EPLESLANG: Filip Gangøy (7) og David Vik (9) på eplejakt i Sarons hage. Foto: Tommy Ellingsen
MER ENN EN KATTEVASK: Andreas Bauge (11) får en skrubb av mor Malene i elva som renner gjennom Sarons Dal. Familien er innlosjert bare meter unna. Ikke dumt det, når gradestokken er nærmere kokepunktet. Foto: Tommy Ellingsen
ALLE VERDENS FLAGG: I hvert fall nesten. - Vi har hengt opp alle dem vi fant, forteller Jonatan Myrlid Wisnæs. Foto: Tommy Ellingsen
TO NYANSER AV BRUNT: - Jeg har kommet hit siden 1970. Mye er forandret siden den gang, men dette jordet er det samme, sier Tom Magnussen. Liggende i diagonalen gjør han sitt ytterste for å bli nøttebrun, men foreløpig er det langt igjen før han er på nivå med Ellen Oveland. Foto: Tommy Ellingsen
BAGASJEROM: Conor McBride (25), Marcus Oveland (8) og Tuva Oveland (11) er kule med caps, både rett og feil vei. Foto: Tommy Ellingsen
SOMMERFUGLJAKT: Julia Vik (7) tar en pustepause. Det er hardt å være sommerfugljeger i varmen. Foto: Tommy Ellingsen
VETERANER: I 47 år har 84 år gamle Jessy Stokkeland (til høyre) fra Bruland vært fast inventar på Sommerstevnet. Samtlige av besøkene har hun vært frivillig. Med seg på kaffe- og kakesalg har hun Åsa Seland fra Tonstad i Sirdal. Foto: Tommy Ellingsen
FEM METER? NEI TAKK: Atara Parra Nygård (15) klyver ned en avsats før hun hopper i elva. Thea Ertervaag (til høyre) blir værende i høyden. Foto: Tommy Ellingsen

Sarons dal. Det er lørdag 12. juli og klokken er slagen midt på dagen. Kalenderen melder omtrent midtsommer og temperaturen gjør sitt for å holde tritt med nivået i en finsk sauna, skriver Aftenbladet.no.

Det årlige Sommerstevnet i Kvinesdal har fått sin årlige gjenoppstandelse, og både telt og campingvogner popper opp i et rasende tempo på jordet i enden av dalen. Her har en huset stevnegjester siden begynnelsen på 60-tallet, for mange herrens år siden.

Den kommende uken skal nærmere 7.500 mennesker tråle stevnet i Jesu navn, for å lade troens batterier i fellesskap og motivere hverandre til videre spredning av det glade budskap.

Mye aktivitet, lite søvn

Men inntil videre får misjon være misjon.

Moren min fortalte meg om dette stedet. Hun var der da hun var på min alder

For akkurat denne lørdagen er den avdøde predikanten og evangelisten Aril Edvardsens høyborg i sør et himmelsk godt sted å være, enten du er troende eller ei. Og når det er så varmt som i dag er det bare en ting å gjøre:

Ta seg en dukkert.

— Vi er på vei for å bade lengre ned i elva. Bli med, sier 15 år gamle Atara Parra Nygård fra Austrått.

Elva som slanger seg gjennom dalen er full av badende gladlakser, men sammen med venninnen Thea Eltervaag (15), og to ganger Olav, henholdsvis Olav Tysse (16) og Olav Riska (16), setter Atara kursen bort fra stevneområdet og inn i et skogholt i enden av campingen.

PÅ OPPDAGELSESFERD: – Atara Parra Nygård (15) med Olav Tysse (16) hakk i hel baner vei gjennom skog og kratt. Foto: Tommy Ellingsen

Å være ung på stevne betyr høyt aktivitetsnivå og lite søvn. Det er så mye å ta seg til, blant annet bading utenfor allfarvei. Det er etter sigende sykt kjekt.

I utkanten av Paradis

Gjennom kratt og grass. Det ene sekundet er tråkket enkelt å se, det neste må du lage din egen sti. Over en stein, under en grein, gjennom en pytt. En bjørk i ansiktet, to barnåler i skoen. På andre siden av skogen venter det lovede badeland.

Nervøs, ja? Jeg holdt på å tisse på meg på vei hit

Herligheten er gått i arv gjennom generasjoner. Familien har vært på stevnet i alle år.

— Moren min fortalte meg om dette stedet. Hun var der da hun var på min alder, sier Atara.

Men når målet åpenbarer seg er det lovede land tilsynelatende allerede befolket. Den andre siden av buskaset avslører to smilende karer som vaker nederst i en kulp med utsikt rett i fossefallet.

Duoen tar gjestene hjertelig i mot.

— Velkommen til Paradis, sier den ene.

— Er det her dere skal bade?

— Nei, vi skal faktisk videre, sier Atara, før hun og resten av gjengen fortsetter langs elva, ut av campingområdet og mot utkanten av Paradis. Fortsatt med en fot i troens dal.

På toppen av klippen

— Nervøs, ja? Jeg holdt på å tisse på meg på vei hit, sier Thea.

På toppen av klippen virker avstanden ned til elva uendelig lang, og 15-åringen fra Sandnes har attpåtil aldri vært her før.

— Hvor høyt kan det være? 40 meter?

— Nei, det er nok ikke mer enn fem, sier Olav som er badeløve av rase.

Selvfølgelig har han vært her før. Like etter ender Olav et elegant svev i et plask. Hodet under vann, før den kjappe returen til overflaten. Tommel opp.

— Jeg tør ikke. Eller, jo, jeg må jo, sier Atara og klyver en avsats ned.

Noen nølende armfekt senere treffer også hun vannet, med hånda for nesa. Til slutt følger Thea. Fra toppen. Nervøs? Tilsynelatende ikke.

— Ueæææ!

Et nytt plask avslører at ferden gikk fint. Så var det opp på land igjen for å gjøre klar til nye luftige svev fra høydene.

Barn og unge først

— For oss er det barn og unge som står sentralt. Vi vil skape en god opplevelse for dem, sier stevnesjef Sten Sørensen.

Over 1.000 stykker under 18 er påmeldt på forhånd til aktivitetsgrupper sortert etter alder, såkalte planeter. Med på kjøpet kommer større søsken og foreldre. Et slikt publikum trenger underholdning. Denne lørdagen er det tidligere A1-medlem Christian Ingebrigtsen som er det musikalske trekkplasteret. Neste helg er det Melodi Grand Prix-legende Carola som kommer til gards.

IKKE KRISTEN ARTIST: – Men jeg er personlig kristen, forteller A1-Christian Ingebrigtsen som spilte under Sommerstevnet. Foto: Tommy Ellingsen

— Jeg er jo ikke en kristen artist, men jeg er en artist som er kristen. Derfor er det veldig fint å være her, sier Ingebrigtsen til Aftenbladet.

— Det er faktisk så fint her at jeg gjerne kunne tenkt meg å komme hit i sivil, og ikke kun som artist, fortsetter han.

Men Sommerstevnet handler egentlig ikke om musikk og underholdning, ifølge stevnesjef Sørensen. Det er spredningen av troen som er drivkraften.

— Vi er vanlige folk som synes fotball er gøy og musikk er bra. Og med så mye folk her skjønner vi at vi må ha litt konserter og forskjellig, men dette er og blir en misjonscamp. Vi er her for å spre Jesu ord.