— Jeg padler en del i kajakk, og støter ofte på kloakk fra fritidsbåter som ligger og flyter i vannskorpa. Det er utvilsomt mange som tømmer tankene nærmere land enn det som er tillatt. Båtfolket burde jo ha egeninteresse i å ikke slippe ut kloakk i områder hvor folk bader, sier Atle Drøsdal.

Atle Drøsdal (t.v.) og Morten Drøsdal er skeptiske til at septiken fra fritidsbåter slippes urenset ut i badevannet. Foto: Jørgen Steffensen

Tirsdag var han på bystranda sammen med Morten Drøsdal, som også mener båtfolket bør bli flinkere til å benytte etablerte mottak.

— Jeg har ikke selv båt, og har aldri tenkt på at kloakken slippes rett ut i sjøen. På meg virker 300 meter fra land i minste laget, sier Andreas Baastad, som mandag ettermiddag stupte i sjøen etter en varm dag på jobb.

Helse og miljø

Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet mener at tømming av septik, kun 300 meter fra land, kan by på både helse- og miljømessige problemer. Foto: Kirsten Juell Gjessing

— Det er et helsespørsmål, et estetisk spørsmål og et miljøspørsmål. Tiden hvor vi kaster kloakk i havet er forbi, sier fylkessekretær Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder.Han er oppgitt over at en fremdeles kan tømme septiktanken i sjøen så lenge man befinner seg over 300 meter fra land. Dette er ulovlig i både Danmark, Sverige og Finland.

— Det er jo åpenbart at systemet ikke fungerer. Regelverket tilfredsstiller ikke kravene vi har til forurensing av sjøen, sier Pedersen.

Krever endring

Et av problemene som oppstår er overgjødsling av kystnære områder.

— Det kan føre til oppblomstring av alger og dermed problemer for livet i havet. Det har vi flere eksempler på, forteller Pedersen.

Naturvernforbundet har tidligere fremmet saken i Miljøverndepartementet uten resultater. Pedersen mener at klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft må på banen.

— Det bør bli ulovlig å slippe kloakk rett ut i havet. I tillegg må kapasiteten i havnene bygges ut, sier Pedersen.

Mot forbud

Lennart Danielsen er leder i Mandal Motorbåtforening. Han sier at situasjonen er enkel for båtfolk, sammenlignet med campingvogner og hytteeiere.

— Det er klart det ikke er bra å slippe septik rett i havet. Dette er en sak jeg tror har ligget i bakhodet til båteierne lenge, sier Danielsen.

Han tror det går mot et forbud.

— Jeg tror det blir forbudt, men det kommer til å ta tid. Det er altfor få tømmestasjoner som folk vet altfor lite om. Vi trenger markedsføring og en holdningsendring, sier Danielsen.

Uproblematisk

I eldre båter går kloakken rett i havet, mens de nye har avanserte system der septiken kvernes og slippes ut når båten er i fart.

André Håland, Thea Bjørklund Håland og Mette Bjørklund vil gjerne tømme septiken på tømmestasjoner, men mener det finnes altfor få langs kysten. Foto: Christian Tunge

Mette Bjørklund og André Håland reiste fra Sandnes ned langs kysten til Kristiansand for to uker siden. I deres båt blandes kloakken med nedbrytende kjemikaler, kvernes og slippes ut via panelet i båten. De tømmer alltid septiken i havet.— Det finnes jo ikke alternativer, sier André Håland.

Han forteller om få tømmestasjoner langs kysten og anslår at 9 av 10 båteiere tømmer i havet.

— Hadde det vært flere, hadde vi selvfølgelig brukt dem, sier Mette Bjørklund.

Dråpe i havet

De to har aldri sett kloakk hverken i havna eller havet og synes dagens regelverk fungerer fint.

— Septik er piss i havet, bokstavlig talt. Annen forurensing langs kysten er mye verre, sier Håland.

— Man kan jo bli millionær av å plukke tomflasker på havbunnen her, sier Bjørklund og kikker over dekk, ned i gjestehavnen.

Kun én tømmestasjon

I Kristiansand finnes kun én tømmestasjon for båteiere som ønsker et alternativ, men den benyttes lite.

På Hartmanns Marina, like ved Kristiansand Gjestehavn, ligger byens eneste tømmestasjon. Her kan båtene på de over 200 gjesteplassene tømme tanken gratis.

— Den er ikke i bruk hver dag, sier Christian Lomeland som jobber på Hartmanns Marina.

Tømmestasjonen er plassert lett tilgjengelig ved bensintankene på brygga.

— Den er koblet til det landfaste kloakkanlegget og er enkel i bruk, forteller Lomeland.