Hundefører Jannicke Rabben og hunden Diesel (4) fra Norske Redningshunder skal bidra i søket etter den savnede 64-åringen. Foto: Kjetil Nygaard
Innsatsleder Tor Kasin Foto: Kjetil Nygaard

— Mannen er hentet opp fra vannet og fraktes ned med Sea King til oppmøtestedet vi hadde, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Per Kristian Klausen klokka 13.50. Ettersom det ikke er meldt om andre savnede personer i området, antar politiet at dette er den savnede 64-åringen de har søkt etter siden onsdag kveld.

Pårørende til mannen fra Kristiansand er varslet. Familien meldte mannen savnet onsdag ettermiddag, etter at han ikke kom tilbake til avtalt tid tirsdag kveld.

Klokka 13 torsdag ble redningsaksjonen avsluttet.

Hyttetur

Sivilforsvaret brukte alt av tilgjengelig mannskap i redningsaksjonen.

— Det er en 64 år gammel mann fra Kristiansandsregionen som har vært på ei privateid hytte ved Vestre Krokvatn som er savnet, sier innsatsleder Tor Kasin til Fædrelandsvennens reporter på stedet.

Den savnede mannen ble sist sett av sin familie, som forlot ham på hytta søndag. Planen var at han skulle komme tilbake tirsdag kveld, men det skjedde ikke. Familien meldte 64-åringen savnet onsdag ettermiddag.

— Området er forholdsvis greit å gå i. Det går en tursti inn dit, men det er tre timer å gå fra bilvei. Sea King-helikopteret skal fly inn til vannet i to turer for å få med alle mannskapene, sier Kasin.

To dykkere søkte i vannet onsdag kveld, men avsluttet søket i vann resultatløst.

Sivilforsvaret satt inn

— Seks personer fra Sivilforsvaret vil bli satt inn i søket. På grunn av tåke, er foreløpig plan at vi skal ta av med Sea King fra Valle klokka 12.00, opplyser FIG-leder (fredsinnsatsgruppe) i Sivilforsvaret, Trygve Lamark, til Fædrelandsvennen.

FIG-leder (fredsinnsatsgruppe) i Sivilforsvaret, Trygve Lamark, på flystripa i Valle. Foto: Kjetil Nygaard

I tillegg vil Sea King fly inn to polititjenestemenn og to redningshunder. Alle som flys inn, må ta seg ut igjen til fots.Politiet har siden i dag tidlig holdt på med å organisere innsatsen for å finne den savnede 64-åringen inne på vestheiene i Setesdal.

— Vi holder på å organisere leteaksjonen nå, opplyste operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Per Kristian Klausen, til Fædrelandsvennen klokka 08.30. — Vi må skaffe nok mannskaper til å sette inn til å lete i terrenget, og det er lang vei inn til området rundt hytta.

Savnet

DSC_000001.JPG Foto: Kjetil Nygaard

Det var rundt klokken 22.10 onsdag kveld at politiet først meldte om at en leteaksjon var på gang, etter en 64 år gammel mann aldri kom hjem til hytta ved Vestre Krokvatn i Bygland.

Det er ulendt terreng på stedet, som ligger rundt 900 meter over havet. — Hvem vil delta i leteaksjonen?

- I utgangspunktet anmoder vi bistand fra Sivilforsvaret, ettersom de har samband, som vi har behov for her. Eventuelt vil det bli satt inn redningshunder, sier Klausen.

- Når regner politiet med at leteaksjonen på bakken kan være i gang?

— I løpet av et par timer, håper jeg, sa Klausen da.

Sea King

Onsdag kveld ble et Sea King redningshelikopter rekvirert fra Hovedredningssentralen på Sola, og satt inn i søket med varmesøkende kamera. Det returnerer altså for å bistå i dag.

planen nå er å frakte inn mannskaper

FIG-leder (fredsinnsatsgruppe) i Sivilforsvaret, Trygve Lamark, på flystripa i Valle. Foto: Kjetil Nygaard

Den 800 meter lange flystripa i Valle er valgt ut som hentested for letemannskapene. Ifølge lensmann i Bygland, Sigurd Langeid, så kan ikke letemannskapene flys inn før morgentåka letter.FIG-leder Trygve Lamark sier på stedet i Valle at de er kalt ut til en leteaksjon, og fikk beskjed om å møte på Valle flyplass.

Vanskelige forhold

Lensmann Sigurd Langeid sier at leteforholdene er svært vanskelige.

— Det er en tre timers gåtur inn til hytta, og det er krevende å lete. Det er uveisomt, og uten mobildekning. Det er høyfjellsterreng, og veldig ulendt, sier han til Fædrelandsvennen.

Langeid forteller at det er to tjenestemenn og to dykkere fra brannvesenet på plass ved hytta, etter at de overnattet fra onsdag kveld.

— Jeg har ikke hatt kontakt med dem ennå i dag, for de ville spare batteriet på satelittelefonen. Men planen nå er å frakte inn mannskaper, inkludert to hundepatruljer, forhåpentligvis med bistand fra Sea King. Vi vil gjøre nærsøk langs hytta, og ved et vann like ved. Det blir med Sivilforsvaret, andre organisasjoner eller frivillige, sa Langeid torsdag formiddag.

— Det var mye tåke i går kveld, men i dag ser det ut som vi kommer til å ha været med oss, sier han.