— Veinettet tåler ikke denne type hendelser, uten at vi får slike køer. Det er ikke så mye annet å gjøre for bilistene enn å være tålmodige, sier Johan Mjaaland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen og leder for veiavdelingen i Vest-Agder.

Tirsdag ettermiddag var det ekstra lang kø på E 39 vestover mot Søgne. Årsaken var at en bil hadde mistet venstre forhjul i rushtida, og delvis sperret veien ved Farvannet i Songdalen. Det var mulig å passere bilen, men med veldig lav fart.

— Fra Bjørndalssletta

Like før klokka 16 sto køen nærmest stille fra Vågsbygdporten til Farvannet, en strekning på sju kilometer. Fædrelandsvennen fikk også tips om uvanlig lang kø på E 18 på andre siden av Kristiansand sentrum.

Politiet kjente ikke til noen andre hendelser. De var heller ikke informert om bilen som sto ved Farvannet.

Johan Mjaaland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen og leder for veiavdelingen i Vest-Agder, sier at bilistene må smøre seg med tålmodighet når det skjer uhell og korker seg til på det sårbare veinettet i Kristiansandsregionen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Ifølge øyenvitner korket trafikken seg til helt fra Bjørndalssletta, og dermed var det en periode en 11 kilometer lang kø gjennom Kristiansand. Bilførere brukte mellom 20 og 25 minutter på de få hundre meterne vestover gjennom Oddernestunnelen.

Først ved 17-tiden gikk trafikken som normalt.

Sårbart

Johan Mjaaland erkjenner at veinettet i regionen er sårbart. Han kjørte selv forbi bilen som mistet hjulet tirsdag ettermiddag.

— Det er godt at vi er i gang med å planlegge nye veier, påpeker han.

- Kan koste millioner

Geir Lier, leder for NAF i Kristiansand og Omland mener køer som følge av uhell kan koste millioner av kroner.

— Bilistene står i kø, og de kommer ikke fram. De kan miste fly, ferjer og avtaler. Næringslivet kan miste kontrakter. Småbarnsforeldre får ikke hentet barna i barnehagen, noe som gjør at ansatte i barnehagen må jobbe overtid, og så videre, og så videre. Uhell som medfører køer som dette kan koste samfunnet millioner av kroner, mener han.

- Tragisk og trist

Lier har lite til overs for E 39-veinettet i regionen.

— Veinettet er tragisk og trist. Vi har kjempet lenge for å få en skikkelig firefelts vei fra Kristiansand til Stavanger. I Søgne bor det så mange mennesker, at det burde vært på plass en firefelts vei for lengst gjennom kommunen, kommenterer han.

— Statens vegvesen og politikere må holde trykket oppe for å få på plass en firefelts vei, fortsetter Lier.

- Tåler ingenting

Johnny Greibesland (Sp), ordfører i Songdalen, er ikke overrasket over at tirsdagens trafikkuhell ved Farvannet i Songdalen skapte lange køer.

— Det overrasker meg ikke, for den veien tåler ingenting. Den minste ting medfører at trafikken korker seg, fordi veien ikke er dimensjonert for den trafikkmengden vi har i dag, påpeker ordføreren, som sier at han nå har kjempet i ti år for ny firefelts vei forbi Songdalen.

— Veien skulle vært bygget for mange år siden, men prosessen har gått utrolig tregt. Nå har jeg tro på at noe kan skje. Statens vegvesen planlegger ny firefeltsvei fra Varoddbroa til Lyngdal. Hvis alt går på skinner, med finansiering og planlegging, håper jeg at det er på plass en ny firefeltsvei i 2020, sier Greibesland.